AcasăȘTIRI EXTERNERăzboiul ideologic. Școala, o altă linie de front în Ucraina

Războiul ideologic. Școala, o altă linie de front în Ucraina

Când rușii au venit prima dată la școala unde Larisa preda istoria în sud-estul Ucrainei, au cerut toate manualele de istorie și de limbă ucraineană. Directorul a refuzat să le predea.

Școala a fost închisă – dar apoi s-a redeschis practic la 1 septembrie, iar până la 80% din cei 700 de elevi ai săi au fost înscriși online. Mai mult de jumătate dintre ei au rămas în Berdianskul ocupat din regiunea Zaporojia.

Larisa nu și-a dat numele de familie și nici numele școlii din motive de securitate, relatează Politico. Mulți dintre colegii ei se află încă pe teritoriul ocupat și predau online, riscând să fie încarcerați.

După ce s-au redeschis în toamna anului 2021, în urma ridicării restricțiilor Covid-19, școlile ucrainene au revenit în mare parte online după invazia pe scară largă a Rusiei din februarie. Dar, de la bombe la pene de curent, de la strămutare la ocupație, milioane de copii și tineri ucraineni se confruntă cu o educație întreruptă, cu profesori care  predau în condiții disperate.

Ce urmărește învățământul rusesc

Peste 3.000 de instituții de învățământ din Ucraina – 10% din total – au fost avariate sau distruse, potrivit Ministerului Educației.

Școlile riscă să fie bombardate sau sunt lipsite de încălzire după ce infrastructura energetică a țării a fost afectată masiv, în timp ce penele de curent și conexiunile de internet întrerupte împiedică învățarea de acasă.

Între timp, mii de elevi și profesori care trăiesc sub ocupație se confruntă cu presiuni pentru a trece la învățământul rusesc. Educația, cu potențialul său propagandistic de a influența mințile tinerilor, a devenit o linie de front în acest război.

Crimeea, aflată sub control rusesc de mai bine de opt ani, este un exemplu al modului în care educația rusă în teritoriile ocupate urmărește – cu un eventual succes – să șteargă identitatea ucraineană și să militarizeze copiii.

Propaganda Kremlinului susține că Ucraina a făcut întotdeauna parte din Rusia. Cursurile de cadeți ai armatei și cursurile sponsorizate de agențiile de aplicare a legii încep pentru copii de la vârsta de șase ani, spune Maria Sulianina de la Grupul pentru Drepturile Omului din Crimeea.

Între timp, Ucraina și-a mutat în mod constant sistemul educațional de la cel moștenit de la Uniunea Sovietică. A retrogradat limba rusă în predarea limbilor străine; a mutat literatura rusă într-o parte a studiului literaturii mondiale; și cursuri de istorie revizuite pentru a include evenimente precum Holodomorul, foametea cauzată de sovietici din anii 1930, care a ucis milioane de ucraineni și este încă  negată în Rusia.

Părinții din teritoriile recent ocupate primesc o sumă unică de 10 000 de ruble (145 de euro) pentru a-și trimite copiii la școala rusă, plus 4 000 de ruble pentru fiecare lună în care aceștia rămân – dar multe familii rămân la o educație ucraineană pentru copiii lor, iar profesorii continuă să o predea.

În luna octombrie, aproximativ 1.300 de școli se aflau pe teritoriile ucrainene ocupate de Rusia. Profesorii au fost vizați pentru colaborare și au fost reținuți, amenințați și maltratați. Mulți au fost trimiși în Rusia sau în Crimeea pentru a fi recalificați în sistemul de învățământ rusesc sau li s-a spus că vor fi înlocuiți cu profesori din Rusia dacă refuză să lucreze.

 

 

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
272 afisari

3 COMENTARII

  1. înainte de revoluția bolșevică NU a existat în istoria documentată un stat numit „Ucraina”. se poate verifica, este singura țară în întregime fake/ eroare din istoria cunoscuta. până și o prăpădită de insula (a Paștelui) pierduta în Pacific are o istorie..așa numita „Ucraina” nu. 404 error.

    • PS
      unii ar spune că actuala USA și-a declarat independența față de imperiul englez formând o noua națiune, ucrainenii urmând exemplul. FALS. vechea US avea zeci de națiuni in componenta (nu doar englezi) iar din amestec s-au format actuala. in ukraina (fosta malorussia, ori novorussia ori kievan rus) nimeni nu a pretins că este „ucrainean” (o etnie aparte) distincta de ruși înainte de blestemata revoluție bolșevică..

      • PPS
        dumneata stimate redactor, continua sa traduci articole scrise de evreii/khazarii din „politico” sau”ISW” ori „the guardian” etc, sa am motive să cad cu scaunul de ras..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger