Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a avertizat investitorii să anuleze cele două proiecte majore de conducte de gaze din Rusia, Nord Stream 2 și TurkStream, sau să facă față sancțiunilor Washingtonului.
Pompeo a spus că Departamentul de Stat urmează să actualizeze „CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act) pentru a include Nord Stream 2 și a doua linie a conductelor Turkstream 2” . Această mișcare este prevăzută să pună orice investiții în proiectele respective cu risc de sancțiuni. „Este un avertisment clar pentru companii, ajutorarea proiectelor de influență malignă rusă nu vor fi tolerate. Ieșiți acum sau riscați consecințele ”, a avertizat el. Cam târziu. Rusia și Germania, care au investit puternic în proiect împreună cu alte națiuni europene, au criticat în repetate rânduri atitudinea SUA. În iunie, Berlinul a declarat că noile sancțiuni împotriva gazoductelor vor reprezenta „o ingerință serioasă în securitatea energetică europeană și suveranitatea UE”.
Nord Stream 2 se apropie de finalizare, trece pe sub Marea Baltică, ocoleşte Ucraina și ar urma să permită dublarea livrărilor directe de gaz din Rusia spre ţările din Europa Occidentală, prin Germania, principalul beneficiar al proiectului. Proiectul reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de 5 companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper şi Shell). TurkStream,lansat oficial în ianuarie, are capacitatea totală de 31,5 miliarde de metri cubi, o linie furnizând Turciei și cealaltă – cea care ar putea intra sub restricțiile SUA – transferând gazul în sudul și sud-estul Europei.
Moscova atacă mișcările SUA, sancționarea suplimentară a proiectelor rusești de gaze naturale, a arătat clar „slăbiciunea sistemului americane” și înseamnă utilizarea presiunii politice în scopul concurenței neloiale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova. Legislația CAATSA, scrie RT, a fost concepută pentru a „pedepsi” Rusia pentru o interferență pretinsă în alegerile prezidențiale ale SUA din 2016. Washingtonul se teme că Nord Stream 2 va creşte dependenţa europenilor de gazul rus – şi în consecinţă, sporirea influenţei Moscovei – și a făcut lobby activ în țările europene pentru a-și exporta gazul natural lichefiat. Problema este că GNL-ul american este mai scump decât gazul rusesc. SUA insistă că țările occidentale ar trebui să-l cumpere și îl numesc cu toată seriozitatea „gaz liber”.