Până la sfârșitul anului, importurile de petrol rusesc în Uniunea Europeană vor fi reduse cu 90 la sută. Rusia încearcă să ocupe întregul Donbas, format din Lugansk și Donețk și atacă puternic orașele Severodonetk și Lisihansk de pe malul râului Severski Doneț.
„Aceste sancţiuni vor avea un impact negativ asupra întregului continent – pentru europeni, pentru noi, şi pentru întreaga piaţă globală a energiei”, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
Război economic pe mare, în toată regula
Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, pretinde că încearcă să rezolve problema exporturilor de cereale dinspre Ucraina. Numai că, avertizează el, minele ce ar fi fost plasate de ucraineni în Marea Neagră, în regiunea Odesa, împiedică formarea unui coridor sigur pentru aceste nave.
„Lavrov va veni în Turcia pe 8 iunie împreună cu o delegaţie militară pentru a discuta, între altele, despre instaurarea de coridoare securizate pentru transportul cerealelor.
Acesta este chestiunea cea mai importantă”, a afirmat ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, care vrea să creeze „un centru de observare a coridoarelor la Istanbul”. Ministrul nu a precizat ce formă ar putea lua această observare şi nici rolul exact al Turciei.
Rusia redirecționează exporturile de petrol
Rusia a început să redirecţioneze livrările destinate iniţial Europei, în urma impunerii sancţiunilor, a mai anunţat Kremlinul. „Aceasta este o acţiune sistemică, ţintită, care ne va permite să minimalizăm consecinţele negative”, a mai spus Peskov.
Printre ţările care au cumpărat masiv ţiţei rusesc, beneficiind de preţul mai scăzut, sunt India şi China.