AcasăȘTIRI EXTERNERăzboiul drogurilor în UE. Cocaina, preferata tinerilor din mediul urban

Războiul drogurilor în UE. Cocaina, preferata tinerilor din mediul urban

Orașele portuare, placă turnantă a traficului cu stupefiante

Anvers, unde se află al doilea cel mai mare port de mărfuri din Europa, a devenit un punct de intrare important pentru droguri, în special pentru cocaina provenită din America Latină, iar războaiele teritoriale s-au extins pe străzile orașului.

În 2022, au avut loc 81 de împușcături și explozii legate de droguri în Anvers, potrivit datelor municipalității, preluate de  Politico, și alte 25 în primele cinci luni ale acestui an, inclusiv un schimb de focuri de armă în ianuarie care a ucis-o pe nepoata în vârstă de 11 ani a unui presupus traficant de droguri.

Primarul Bart De Wever a descris amenințarea reprezentată de contrabanda cu droguri ca fiind „mult mai mare” decât criza teroristă din 2016. Violențele din orașul său reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece infractorii își reinvestesc banii ilicit în economia formală, extinzându-și influența în țări de pe întregul continent. „Europa are o problemă și ar trebui să se trezească”, a spus el.

Anul trecut, autoritățile belgiene au confiscat în portul Anvers o cantitate record de 110 tone de cocaină, de aproape 14 ori mai mare decât cea confiscată în 2014 și mai mult decât dublul cantității confiscate în portul olandez Rotterdam, aflat în apropiere (50 de tone). De asemenea, orașul a ocupat primul loc în clasamentul european în ceea ce privește consumul de cocaină – care a devenit „drogul la modă pentru tinerii din mediul urban”.

Cocaina provine din țări precum Ecuador sau Columbia, a declarat ministrul belgian de interne Annelies Verlinden. Drogurile traversează apoi Atlanticul ascunse la bordul unor nave container. Până în 2021, controalele în Anvers au fost slabe: doar un container din 42 a fost scanat de către oficialii vamali.

În iulie, Catherine De Bolle, director executiv al Europol, a avertizat că bandele de traficanți de droguri încearcă să corupă guvernele locale, tribunalele și poliția. „Se infiltrează în societățile noastre”.

De asemenea, Olanda este  scena unor crime de mare amploare legate de droguri, inclusiv asasinarea reporterului olandez de investigații criminale Peter R. De Vries și a avocatului Derk Wiersum.

Un astfel de scenariu reprezintă „viitorul apropiat” al orașului Anvers, spune De Wever. Amenințările din partea traficanților l-au forțat pe ministrul belgian al justiției, Vincent Van Quickenborne, și familia sa să se refugieze de două ori într-un adăpost sigur, în septembrie și decembrie anul trecut.

În iunie, reprezentanții a șase țări UE cu porturi mari – Belgia, Țările de Jos, Franța, Italia, Germania și Spania – s-au întâlnit la Anvers pentru a-și coordona lupta împotriva crimei organizate. Belgia a numit un nou comisar național antidrog, Ine Van Wymersch.

Dar sistemul are o problemă: atunci când poliția acționează pentru a-i depista pe traficanți într-un oraș portuar nu face decât să-i mute în altul.

„Oricine fumează un joint, finanțează o organizație criminală”, a subliniat Van Wymersch. De la începutul anului 2022, poliția locală a efectuat peste 1.600 de arestări pentru trafic de droguri și aproximativ 85 pentru violență legată de droguri.

Cifrele sunt destul de modeste, iar Belgia întâmpină greutăți pentru extrădarea șefilor cartelurilor din țări precum Maroc și Emiratele Arabe Unite, unde sunt uneori arestați doar pentru a fi eliberați pe cauțiune.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
452 afisari

5 COMENTARII

  1. Înseamnă că babacii au destui bani; cocaina e drogul bogaților.
    Tac’su lui Ine a fost șeful poliției din Bruxelles. Nădăjduim că fiica (De Pere en Flic) va face la fel și Anvers va rămâne ceea ce este.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger