AcasăȘTIRI EXTERNERăzboiul din Ucraina va aduce foamete în întreaga lume/Grâul devine muniție pentru...

Războiul din Ucraina va aduce foamete în întreaga lume/Grâul devine muniție pentru Kiev și Moscova

Războiul din Ucraina va aduce foamete în întreaga lume/Grâul devine muniție pentru Kiev și Moscova

La două săptămâni după ce Rusia a invadat Ucraina, prețurile produselor agricole-cheie produse în regiune au explodat. Cea mai mare problemă este grâul.

Livrările din Rusia și Ucraina, care împreună reprezintă aproape 30% din comerțul global cu grâu, sunt acum în pericol.

Prețul grâului și îngrășămintelor, la maxim istoric

Prețurile globale ale grâului au atins un maxim istoric la începutul acestei săptămâni

O altă problemă majoră este accesul la îngrășăminte. Esențiale pentru ca fermierii să-și atingă obiectivele de producție pentru culturi, îngrășămintele nu a fost niciodată mai scumpe, deoarece exporturile din Rusia s-au oprit.

Producția în Europa a scăzut, de asemenea, datorită creșterii prețului gazelor naturale, un ingredient cheie în producerea îngrășămintelor pe bază de azot, cum ar fi ureea, scrie CNN.

Situația este un semnal de alarmă pentru experții mondiali în alimentație și sănătate. Costurile porumbului, soiei și al uleiurilor vegetale au crescut și ele. Miniștrii Agriculturii din țările G7 au declarat vineri că „rămîn hotărâți să facă ceea ce este necesar pentru a preveni și a răspunde unei crize alimentare”.

Dar, temându-se de penurii, țările se repliază deja, cu consecințe asupra asigurării cu alimente de bază.

Egiptul tocmai a interzis exportul de grâu, făină, linte și fasole pe fondul preocupărilor tot mai mari cu privire la rezervele de alimente din cel mai populat stat din lumea arabă.

Indonezia a înăsprit și ea restricțiile la export pentru uleiul de palmier, care este o componentă a uleiului de gătit, precum și a produselor cosmetice și a unor produse ambalate precum ciocolata. Indonezia este cel mai mare producător de ciocolată din lume.

Și agriculturile occidentale vor fi afectate

Miniștrii G7 au cerut țărilor să „și mențină piețele alimentare și agricole deschise și să se protejeze împotriva oricăror măsuri restrictive nejustificate asupra exporturilor lor”.

„Orice creștere suplimentară a prețurilor la alimente și volatilitatea pe piețele internaționale ar putea amenința securitatea alimentară și nutriția la scară globală, în special printre cei mai vulnerabili care trăiesc în medii cu securitate alimentară scăzută”, au spus aceștia într-un comunicat.

Și țările occidentale cu agricultură mai avansată vor fi afectate. Consumatorii de acolo au fost deja afectați de prețurile mai mari, iar situația este pe cale să se deterioreze și mai mult.

Un sistem alimentar deja tensionat de pandemie

Chiar înainte ca Rusia să declanșeze un război în Ucraina, sistemul alimentar global era tensionat. Lanțurile de aprovizionare îngrădite și modelele meteorologice imprevizibile – adesea rezultatul schimbărilor climatice – au împins deja prețurile alimentelor la cel mai ridicat nivel din aproximativ un deceniu. Accesibilitatea a fost, de asemenea, o problemă după ce pandemia Covid-19 a lăsat milioane de oameni fără muncă.

Numărul persoanelor aflate în pragul foametei a crescut la 44 de milioane de la 27 de milioane în 2019, a anunțat luna aceasta Programul Alimentar Mondial al ONU.

Conflictul dintre Rusia și Ucraina, care joacă ambele roluri cruciale în sistemul atent calibrat al producției alimentare globale, va înrăutăți situația.

Prețurile globale ale grâului au scăzut de la nivelurile record din ultimele zile, dar rămân ridicate. Se așteaptă ca ele să rămână astfel un timp, potrivit analistului de materii prime de la Rabobank, Carlos Mera.

Recoltele Ucrainei, sub incertitudine

Sezonul de însămânțare a grâului, care urmează să înceapă în Ucraina, va fi perturbat de război. Nu este clar că vor fi destui fermieri care să cultive pământul, pe măsură ce oamenii pun mâna pe arme – sau dacă vor putea accesa utilaje și alte produse esențiale care ar ajunge de obicei prin porturile Mării Negre.

„Nu se știe dacă Ucraina va putea exporta ceva pentru restul acestui an, sau anul viitor, sau în viitorul apropiat”, a spus Mera. Țara reprezintă, de asemenea, jumătate din toate exporturile de ulei de floarea soarelui.

Aducerea produselor din Rusia pe piața mondială a devenit, de asemenea, mai dificilă, pentru că companiile nu vor să riște să încalce sancțiuni sau să se ocupe de logistica transportului în apropierea unei zone de război.

Rusia și Ucraina servesc drept cămară de pâine pentru țările din Orientul Mijlociu, Asia de Sud și Africa subsahariană, care depind de importuri. Multe vor fi lovite puternic ca urmare.

„Orice perturbare serioasă a producției și exporturilor de la acești furnizori va duce, fără îndoială, la creșterea prețurilor și la erodarea siguranței alimentare a milioane de oameni”, a indicat Sistemul de Informații al Pieței Agricole într-un raport recent.

„Nimeni nu vrea să atingă un produs rusesc”

Rusia împreună cu aliatul său Belarus, este, de asemenea, un exportator major de îngrășăminte necesare pentru unei game largi de culturi. Dar în acest moment, toată lumea îi evită stocul.

„Nimeni nu vrea să atingă un produs rusesc în acest moment”, a spus Deepika Thapliyal, expert în îngrășăminte la Independent Commodity Intelligence Services.

Prețul gazelor naturale exacerbează problema. Producătorii de îngrășăminte din afara Rusiei și Belarusului au nevoie de gaz pentru a face produse pe bază de azot. Țările fără producție internă de îngrășăminte pot avea, de asemenea, dificultăți să o acceseze, cu consecințe uriașe pentru sistemul alimentar global.

Fermierii din Mexic, Columbia și Brazilia sunt deja îngrijorați de penurie. Miniștrii agriculturii G7 au declarat vineri că țările lor vor folosi ajutorul umanitar acolo unde pot pentru a atenua efectele războiului. Dar pot fi, de asemenea, afectate de lipsa de provizii și creșterea prețurilor.

„Dacă câmpurile ucrainene rămân necultivate anul acesta, agențiile de ajutor precum a noastră vor fi forțate să găsească noi piețe pentru a compensa pierderea unuia dintre cele mai bune grâuri din lume”, a declarat David Beasley, directorul executiv al Programului Alimentar Mondial.

Beasley a menționat că grâul ucrainean a fost, de asemenea, esențial pentru hrănirea populațiilor din alte țări care se confruntă cu conflicte, inclusiv Afganistan, Sudan și Yemen.

„Marea majoritate a grâului este folosită pentru consumul uman, iar asta este de neînlocuit”, a spus și Carlos Mera de la Rabobank.

author avatar
Tudor Borcea
511 afisari

3 COMENTARII

  1. Domnule borcea, lasati-o mai moale cu stirile aste cu tenta apocaliptica. Nu de alta da nu o sa va mai citeasca nimeni fitilelile!

  2. Mai terminati naibii cu stirile astea alarmiste. Pe urma va intrebati de ce romanii dau asaltul la benzinarii si in supermarket. Voi sunteti cauza, jurnalisti de rahat.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Umblă magazinele cu puiul vopsit? Cum putem verifica, la vitrină, dacă produsul a fost crescut natural

Aproape că s-a declanşat un scandal naţional după ce Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a avertizat într-un mesaj transmis miercuri...

Din aliaţi, duşmani? Nicolae Ciucă a anunţat ce s-ar putea întâmpla între el şi Marcel Ciolacu la alegerile prezidenţiale 2024

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, susține că trebuie găsită cea mai bună soluție pentru problemele actuale din România.Asta ar însemna, conform liderului liberal, inclusiv o...
proger