AcasăȘTIRI EXTERNERăzboiul din Ucraina va accelera trecerea la energia curată

Războiul din Ucraina va accelera trecerea la energia curată

Războiul din Ucraina va accelera trecerea la energia curată / Foto: printscreen

Se așteaptă ca războiul Rusiei din Ucraina să influențeze cererea de energie pe termen lung și să accelereze trecerea lumii la energie regenerabilă și cu emisii reduse de dioxid de carbon, pe măsură ce țările își sporesc rezervele interne de energie, se arată într-un raport publicat luni de gigantul petrolier British Petroleum (BP).

În raportul său de referință Energy Outlook 2023, BP Plc a declarat că războiul din Ucraina va încetini activitatea economică globală până în 2035 cu aproximativ 3% față de prognoza de anul trecut, din cauza creșterii prețurilor la alimente și energie și a reducerii activității comerciale.

Rutele comerciale energetice, schimbate de război

British Petroleum și-a redus previziunile privind cererea de petrol și gaze naturale pentru 2035 cu 5% și, respectiv, 6%, în scenariul său central de prognoză, care se bazează pe planurile actuale de tranziție energetică ale guvernelor.

Schimbările sunt concentrate în principal în Europa și Asia, care se bazează foarte mult pe importurile de energie, a precizat BP, notează Zone Bourse.

Conform celor trei scenarii ale raportului, cererea de energie la nivel mondial atinge un vârf între sfârșitul anilor 2020 și 2035, potrivit BP. Directorul executiv, Bernard Looney, își propune să extindă rapid activitatea companiei în domeniul energiei regenerabile și să reducă producția de petrol și gaze până în 2030.

Rusia este un exportator major de energie și de alte mărfuri. Dar rutele comerciale globale ale energiei s-au schimbat dramatic după război, în special după ce Moscova a întrerupt majoritatea exporturilor de gaze naturale către Europa vecină, în timp ce europenii au interzis importurile de petrol rusesc.

În același timp, o creștere bruscă a prețurilor energiei la nivel mondial anul trecut a determinat guvernele să accelereze producția internă de energie, inclusiv în domeniul nuclear, al energiei regenerabile, al energiei hidroelectrice și al cărbunelui.

În general, BP se așteaptă ca, în 2035, consumul de energie primară să fie cu 2% mai mic față de perspectivele de anul trecut, jumătate din această scădere fiind datorată creșterii eficienței energetice și jumătate datorată reducerii activității economice.

author avatar
Tudor Borcea