AcasăȘTIRI EXTERNERăzboiul din Ucraina umflă buzunarele Big Oil. Profituri „scandaloase” pentru gigantul Shell

Războiul din Ucraina umflă buzunarele Big Oil. Profituri „scandaloase” pentru gigantul Shell

Războiul din Ucraina umflă buzunarele Big Oil. Profituri „scandaloase” pentru gigantul Shell / Foto: Facebook

Gigantul anglo-olandez Shell a anunțat profituri record pentru anul 2022 datorită creșterii prețurilor la energie în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Cu toate acestea, acest lucru a dus la creșterea facturilor la energie pentru gospodării și întreprinderi.

Gigantul din domeniul petrolului și gazelor Shell a anunțat profituri anuale record, în urma creșterii prețurilor la energie de anul trecut, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. Profitul ajustat a fost de 39,9 miliarde de dolari (31,6 miliarde de euro), cel mai mare din istoria de 115 ani a companiei.

Bani pentru Big Oil, facturi pentru consumatori

Companiile energetice au înregistrat profituri record, deoarece prețurile la petrol și gaze au crescut vertiginos în urma invaziei din Ucraina. Acest lucru a exercitat presiuni asupra companiilor pentru a plăti o taxă unică, în timp ce gospodăriile se confruntă cu creșterea facturilor, scrie BBC.

Prețurile la petrol și gaze au început să crească la sfârșitul restricțiilor Covid-19, dar au crescut brusc după invazia începută de Rusia în Ucraina. Acest lucru a dus la profituri considerabile pentru companiile energetice, dar a dus și la creșterea facturilor pentru gospodării și întreprinderi. Împreună cu creșterea prețurilor la alimente, acest lucru a dus inflația la un nivel maxim al ultimilor 40 de ani.

Directorul general al Shell, Wael Sawan, a declarat că rezultatele companiei „demonstrează forța portofoliului diferențiat al Shell, precum și capacitatea noastră de a furniza energie vitală clienților noștri într-o lume volatilă. (…] Credem că Shell este bine poziționată pentru a fi partenerul de încredere pe tot parcursul tranziției energetice”.

Profituri „scandaloase”

Dar opoziția din Marea Britanie a declarat că profiturile Shell sunt „scandaloase” și că guvernul lasă companiile energetice „să profite de situație”. De asemenea, opoziția a cerut să se renunțe la creșterea planificată a plafonului prețurilor la energie în aprilie.

Anul trecut, guvernul britanic a introdus un impozit unic – numit Energy Profits Levy – pe veniturile „extraordinare” ale companiilor pentru a contribui la finanțarea programului său de reducere a facturilor la gaz și electricitate.

Shell a declarat că trebuie să plătească 134 de milioane de dolari din impozitul pe profit în Marea Britanie pentru 2022 și se așteaptă să plătească peste 500 de milioane de dolari în 2023.

Această sumă poate părea mică în comparație cu profiturile sale, dar Shell obține doar aproximativ 5% din veniturile sale din Regatul Unit – restul este obținut și impozitat în alte jurisdicții. Cu toate acestea, criticii subliniază că Shell este o companie cu sediul în Marea Britanie și că a plătit acționarilor săi mai mult decât cheltuiește pentru investițiile în domeniul energiei regenerabile

author avatar
Tudor Borcea
257 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger