Președintele Statelor Unite plănuiește să discute cu liderul de la Kremlin în cursul acestei săptămâni.
Liderul american Donald Trump a anunțat că intenționează să vorbească marți cu președintele rus Vladimir Putin despre încheierea războiului din Ucraina, după discuții pozitive între oficialii americani și ruși la Moscova, transmite Reuters.
„Voi vorbi cu președintele Putin marți. S-a făcut multă treabă în weekend”, le-a spus președintele Trump jurnaliștilor aflați la bordul Air Force One, în timpul unui zbor către Washington, din Florida, unde liderul american și-a petrecut weekendul.
„Vrem să vedem dacă putem pune capăt acestui război. Poate că putem, poate că nu putem, dar cred că avem o șansă foarte bună”, a mai spus președintele american.
Trump încearcă să obțină sprijinul lui Putin pentru o propunere de încetare a focului de 30 de zile pe care Ucraina a acceptat-o săptămâna trecută, în timp ce ambele părți au continuat schimburile de lovituri aeriene în weekend, iar Rusia este tot mai aproape de a expulza forțele ucrainene din regiunea Kursk din vestul Rusiei, amintește Reuters.
Când a fost întrebat ce concesii sunt luate în considerare în cadrul negocierilor pentru încetarea focului, Trump a spus: „Vom vorbi despre teritorii. Vom vorbi despre centrale electrice”.
„Cred că avem deja o mare parte din ele discutate foarte mult de ambele părți, Ucraina și Rusia. Vorbim deja despre asta, împărțirea anumitor active”, a continuat acesta.
Trump a afirmat că s-a lucrat mult la această chestiune în weekend, pe care președintele l-a petrecut în Florida, unde are o reședință.
Citiți și: Războiul din Ucraina, tiparnița Occidentului!/Macron, samsar de arme și vieți omenești
Part two of President Trump’s gaggle with reporters on Air Force One tonight. Topics:
Talk with Putin Tuesday
Divide Russia & Ukraine assets
Deportati0ns & Judge’s orders
. pic.twitter.com/jQZfI048Uo— Paul Villarreal (AKA Vince Manfeld) (@AureliusStoic1) March 17, 2025
Trump says he’ll talk to Putin on Tuesday: ‘We want to see if we can bring that war to an end’ https://t.co/rFdOvebJTh
— Business Insider (@BusinessInsider) March 17, 2025
„Vestea unei încetări a focului de 30 de zile, acceptată de Ucraina și oferită Rusiei de către SUA, a fost întâmpinată cu declarații grăbite din partea tuturor părților interesate de pe ambele maluri ale Atlanticului.
Numeroși aliați ai Kremlinului, cărora li s-au alăturat în mod curios unii neoconservatori occidentali, au afirmat că Moscova va respinge categoric propunerea. Vladimir Putin ar fi acceptat-o, dar a precizat că sunt ”nuanțe” și detalii de rezolvat.”
Citiți mai multe AICI: Pacea din Ucraina, mai periculoasă decât războiul?
Ar rezista un acord de pace în Ucraina?
Trump says he and Putin will discuss ‘land and power plants’ in Tuesday’s Ukraine talks https://t.co/IADAVJOHjh
— BBC News (World) (@BBCWorld) March 17, 2025
#Trump says he would speak to Vladimir Putin on Tuesday as he pushes to end the war in #Ukraine. Land and power plants are part of the conversation, Trump says.https://t.co/xmm3cpx5Vn
— The Hindu (@the_hindu) March 17, 2025
De ce Zelenski a acceptat armistițiul parțial cu Rusia
„Atât timp cât ucrainenii refuzau să accepte o încetare a focului, Kremlinul îi putea prezenta drept obstacolul în calea tipului de acord rapid pe care Donald Trump pare dornic să îl încheie.
Kievul a lansat anterior ideea unei încetări limitate a focului, care să se extindă doar la atacurile cu drone asupra infrastructurii și operațiunilor critice din Marea Neagră, relatează UnHerd. Dar a fost o capcană prea transparentă pentru Vladimir Putin, în speranța de a-l face să pară partea intransigentă dacă o refuză.
După întâlnirea de la Jeddah cu interlocutorii americani, dintr-o dată, ucrainenii au semnat o încetare completă a focului, menită să ofere nu doar un răgaz ambelor părți, ci și o pauză pentru negocieri sau, cel puțin, negocieri privind negocierile.
Volodimir Zelenski, invitat din nou la Casa Albă, a exclus inițial un armistițiu, dar după o săptămână de strângere a șuruburilor, cu suspendarea ajutorului și serviciilor de informații ale SUA, pare să-și fi dat seama că nu mai poate continua să reziste. În mod crucial, nu numai că supunerea față de Washington a dus la reluarea imediată a acestui sprijin, dar încetarea focului este limitată la doar 30 de zile ”pe linia frontului”.” Citiți mai multe AICI.