AcasăȘTIRI EXTERNERăzboiul din Ucraina, mai periculos decât criza rachetelor din Cuba?

Războiul din Ucraina, mai periculos decât criza rachetelor din Cuba?

Istoricul israelian și autorul de bestselleruri Yuval Noah Harari spune că riscul tot mai mare ca Rusia să se îndrepte către arme nucleare reprezintă o amenințare existențială pentru umanitate în contextul războiului din Ucraina.

„Ne aflăm poate în cel mai periculos moment din istoria lumii de la criza rachetelor din Cuba, când un război nuclear este dintr-o dată o posibilitate”, a declarat Harari la CNBC.

Criza rachetelor cubaneze, octombrie-noiembrie 1962, a fost o confruntare între URSS și SUA în legătură cu rachetele nucleare sovietice amplasate în Cuba și a fost considerată adesea ca o evoluție Războiului Rece aproape să devină război nuclear.

“Amenințarea unui război nuclear este o posibilitate reală și trebuie să o luăm în considerare. Și aceasta este o veste groaznică pentru rasa umană”,  a adăugat Harari.

Totuși, autorul „Sapiens – Scurtă istorie a omenirii” a avertizat că nu este de competența aliaților occidentali să încerce să prevină  un astfel de război prin căutarea unei schimbări de regim în Rusia. Mai degrabă, ar trebui să se concentreze pe împuternicirea în continuare a Ucrainei pentru a învinge forțele ruse pe teren și a restabili pacea.

“Astfel de mișcări ar provoca și mai mult Kremlinul. Scopul ar trebui să fie protejarea libertății Ucrainei și nu de a schimba politica de la Moscova. Aceasta depinde de poporul rus”.

Harari, lector la Departamentul de Istorie de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, consideră că rezultatul final al războiului ar putea marca un punct de cotitură decisiv în modul în care guvernele gestionează amenințările viitoare.

Dacă președintele rus Vladimir Putin câștigă războiul, a spus el, mai multe țări ar fi înclinate – sau forțate – să-și mărească cheltuielile militare în detrimentul altor servicii publice.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
398 afisari

6 COMENTARII

  1. Acuma, știu că evreii sunt, cu toții, frumoși, deștepți și devreme acasă, dar să mă ierte steaua lui David și Talmudul, inepție mai mare ca asta poate să scoată doar un politican român…
    „Mai degrabă, ar trebui să se concentreze pe împuternicirea în continuare a Ucrainei pentru a învinge forțele ruse pe teren și a restabili pacea.” Serios, Ițic? Să mori tu că ai gândit mai mult de zece secunde să scoți pe gură enormitatea asta?
    Ia mai dă-te nițel cu capul de Zidul Plângerii, poate-ți revii, prietene.
    Sau, cumva, pentru că faci parte din Poporul Ales, ai senzația că toată lumea e tâmpită și pune botu’ la imbecilitățile pe care le debitezi?
    Shalom, bă!

    • Chestia cu „poporul ales” e pentru cine e suficient de tampit sa creada baliverne religioase.Si eu pot sa vin cu o hartie maine pe care scrie ca Zeul XYZ mi-a lasat mostenire toate cele 9 planete.Ce faci ma crezi?

  2. Ceea ce vedem acum in desfasurare este razboiul bancherilor Rotschild versus BRICS.A fost pus la cale de foarte multi ani si este de fapt MONDIAL.Cine nu crede sa se duca la oglinda sa-si dea palme pana intelege cum arata un prost

    • Creier nu mai exista la europeni si americani, sunt doar zombii ce nu gandesc. Trebuie sa fi treaz ca sa vezi asta

    • Poți să-ți alegi viitorul alături de cioloveci brutali, cu apucături primare – e opțiunea ta. Fă-o însă doar în nume propriu și mai scutește-ne cu prozelitismul afișat, pro-putinist. E grețos.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger