AcasăȘTIRI EXTERNERăzboiul din Ucraina escaladează: Biden şi Putin, la distanţă mică unul de...

Războiul din Ucraina escaladează: Biden şi Putin, la distanţă mică unul de celălalt. Zi istorică la Varşovia şi Moscova

Războiul din Ucraina escaladează: Biden şi Putin, la distanţă mică unul de celălalt. Zi istorică la Varşovia şi Moscova

La aproape un an de la invazia Rusiei în Ucraina, războiul pare că escaladează. Joe Biden şi Vladimir Putin sunt foarte aproape, geografic, unul de celălalt. Ambii au, azi, o agendă plină.

La Moscova, președintele Vladimir Putin susține discursul anual în fața Parlamentului, în timp ce, de la Varșovia, liderul american Joe Biden își va reafirma sprijinul necondiționat pentru Ucraina.

Putin, tot mai agresiv

Putin îşi va expune cele mai recente gânduri într-un discurs adresat membrilor celor două camere ale parlamentului şi comandanţilor militari şi soldaţilor, la aproape un an după ce a trimis trupe în Ucraina, o decizie care a declanşat cea mai mare confruntare cu Occidentul de la profunzimile Războiului Rece.

„Într-un moment atât de crucial şi foarte complicat al dezvoltării noastre, al vieţii noastre, toată lumea aşteaptă un mesaj în speranţa de a auzi o evaluare a ceea ce se întâmplă, o evaluare a operaţiunii militare speciale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la televiziunea de stat.

Putin va prezenta, de asemenea, analiza sa asupra situaţiei internaţionale şi va expune viziunea sa asupra dezvoltării Rusiei după ce Occidentul i-a impus sancţiuni radicale, a precizat Kremlinul.

Biden, mesaj de forţă cu aliaţii NATO

Președintele Statelor Unite este așteptat astăzi să țină un discurs la Varșovia la scurt timp după ce va face și Vladimir Putin declarații la Kremlin.
Vizita lui Joe Biden în Polonia este un mesaj ferm către Rusia că Ucraina este sprijinită până la capăt în acest război, susțin analiștii.

Acolo va fi prezent și președintele Klaus Iohannis alături de ceilalți lideri est-europeni.

Zeci de mii de oameni au fost ucişi în războiul din Ucraina, iar Putin, în vârstă de 70 de ani, susţine acum că Rusia este blocată într-o bătălie existenţială cu un Occident arogant, despre care spune că vrea să ciopârţească Rusia şi să îi fure vastele resurse naturale.

author avatar
Andrei Ștefan