AcasăȘTIRI EXTERNERăzboiul denumirilor: șampania franceză este exportată din nou în Rusia

Războiul denumirilor: șampania franceză este exportată din nou în Rusia

Războiul denumirilor: șampania franceză este exportată din nou în Rusia

Comitetul interprofesional francez pentru șampanie a ridicat suspendarea exporturilor acestei băuturi în Rusia, la două luni de la semnarea unei legi rusești care a rezervat termenul de „șampanie” pentru sticlele locale.

Comitetul interprofesional pentru vin Champagne s-a pronunțat pentru reluarea, începând cu 15 septembrie, a exporturilor către Rusia, pe fondul unei controverse franco-ruse privind denumirea „șampanie”.

Шампанское, „șampanskoye”

Comitetul (CIVC) a sfătuit producătorii, la începutul lunii iulie, să suspende temporar exporturile, ca reacție la o nouă lege rusă.

Semnată la 2 iulie, această lege viti-vinicolă îi obligă pe distribuitorii francezi să schimbe prestigiosul titlu de „șampanie” cu cel de „vin spumant”, pe eticheta din spatele sticlelor, scrisă în chirilică, rezervându-se denumirea Шампанское, „șampanskoye”, pentru producătorii ruși de vinuri spumante.

O măsură care a declanșat mânia producătorilor de șampanie, considerând că aceasta reprezintă o încălcare a denumirii lor de origine controlată (DOC).

„Ridicarea suspendării exporturilor este o măsură de calmare care se adaugă dorinței noastre de a nu apela la Organizația Mondială a Comerțului. Vom respecta noua lege”, a declarat Jean-Marie Barillère, co-președinte al CIVC și președinte al Uniunii Caselor de Șampanie (UMC), care continuă să susțină dialogul diplomatic. Potrivit acestuia, suspendarea transporturilor către Rusia „a fost urmată de cel puțin 95% din case”.

„Singura șampanie este franțuzească”

CIVC a decis această măsură în timp ce autoritățile ruse încă nu au răspuns, potrivit acestuia, la o scrisoare comună trimisă în iulie de trei miniștri francezi omologilor lor ruși. Scrisoarea a venit de la ministrul delegat pentru comerț exterior, Franck Riester, și de miniștrii economiei, Bruno Le Maire, și  agriculturii, Julien Denormandie, scrie Liberation.

Rusia este, împreună cu Statele Unite și Haiti, unul dintre statele care nu recunoaște DOC „șampanie”, în ciuda a douăzeci de ani de discuții. „Multiplicăm discuțiile cu determinare. Nu vom ceda Singura șampanie este franțuzească”, a reafirmat pe 3 septembrie ministrul agriculturii, vizitând târgul agricol din Châlons-en-Champagne.

Crăciunul, Anul Nou și setea rușilor

„L-am informat pe Franck Riester despre decizia noastră. El ne înțelege poziția”, a spus Jean-Marie Barillère. „De asemenea, este vorba de a nu mai penaliza clienții și consumatorii ruși pe măsură ce se apropie sărbătorile de la sfârșitul anului”.

Copreședintele CIVC amintește că „sectorul Champagne vinde aproximativ 1,5 milioane de sticle pe piața rusă, adică 0,5% din piața totală”. Miza economică poate părea relativ mică, „dar este o piață de imagine în care șampania este vândută la un preț destul de ridicat”, precizează Jean-Marie Barillère.

author avatar
Tudor Borcea
391 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger