AcasăȘTIRI EXTERNERăzboiul cipurilor: SUA taie din ambițiile Chinei

Războiul cipurilor: SUA taie din ambițiile Chinei

China se bazase pe cel mai mare producător de cipuri –Semiconductor Manufacturing Corporation (SMIC), cu sediul în Shanghai – pentru a ajuta țara să-și reducă în cele din urmă dependența de Intel (INTC) și Samsung (SSNLF). Statele Unite tocmai au pus în pericol acestă strategie.

Washingtonul a anunțat săptămâna asta că va solicita exportatorilor americani să solicite o licență înainte de a putea vinde către SMIC. Guvernul SUA susține că producătorul de cipuri își poate folosi tehnologia pentru a ajuta China să-și modernizeze forțele armate. Compania chineză a recunoscut că noile reguli americane vor avea „un efect negativ semnificativ” asupra capacității sale de a dezvolta cipuri foarte avansate. Asta pentru că Washingtonul a spus că orice cerere de export a tehnologiei necesare pentru a produce cipuri super-avansate “va fi supusă unei prezumții de refuz” – o problemă majoră pentru SMIC, care folosește software și echipamente fabricate în America pentru a-și crea cipurile. Departamentul de Comerț al SUA a definit „super avansat”  orice semiconductor mai mic de 10 nanometri, notează CNN. SMIC se confrunta deja cu obstacole uriașe în timp ce încerca să ajungă din urmă  concurenții globali. Compania rămâne cu trei până la cinci ani în spatele liderilor din industrie Intel, Samsung și TSMC ( TSM ) , care sunt capabili să producă cipuri în dimensiuni de 7, 5 și 3 nanometri.

„Credem că aceasta este una dintre numeroasele lovituri asupra Chinei, limitându-i ascensiunea ca superputere tehnologică”, a declarat Phelix Lee, analist de capital pentru Morningstar. Presiunea de la Washington evidențiază, de asemenea, cât de important – și provocator – va fi pentru China să găsească o soluție la problemele SMIC. Beijingul ar putea avea nevoie să facă alte concesii dacă dorește să ușureze presiunea asupra producătorilor de cipuri.Luni, Departamentul de Comerț al SUA a adăugat alte zeci de firme chineze la o listă care le va restricționa să cumpere bunuri și tehnologie din SUA. Mai multe companii de aviație se aflau pe listă, sugerând că aceste lanțuri de aprovizionare ar putea acum să se confrunte cu probleme. Ministerul Afacerilor Externe din China a criticat marți această acțiune, numind-o „o amenințare serioasă la adresa securității lanțurilor industriale și a lanțurilor de aprovizionare globale”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
406 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger