AcasăȘTIRI EXTERNERăzboiul african cu pandemia are un singur câștigător: scepticismul

Războiul african cu pandemia are un singur câștigător: scepticismul

Fenomenul anti-vaccin câștigă teren în Africa din cauza neîncrederii de lungă durată, a comunicării slabe și a teoriilor conspiraționale.

Astfel de teorii, alimentate de zvonurile care proliferează pe rețelele de socializare,  au o dinamică similară cu cea observată în țările occidentale, iar reticența este mai puternică atunci când vine vorba de Covid-19 decât față de alte vaccinuri, explică experții intervievați de AFP. „Suntem la un nivel ridicat de scepticism”, a spus Ayoade Alakija, care conduce strategia Convince in Africa, o inițiativă pentru acceptarea vaccinării anti-Covid. Printre factori, ea citează nepopularitatea guvernelor și dezinformarea. O teorie care a găsit un public larg, de exemplu, este că vaccinurile au fost concepute pentru a opri creșterea populației africane. Guvernele în sine pot arunca otrava suspiciunii. Președintele tanzanian, John Magufuli, a susținut la sfârșitul lunii ianuarie, în ciuda sfaturilor globale de sănătate, că injecțiile împotriva Covid sunt „periculoase pentru sănătate”. Majoritatea țărilor africane sunt încă în curs de a începe vaccinarea. Multe nu au primit încă o singură doză, statele bogate acaparând stocurile. Moise Shitu, în vârstă de 28 de ani, șofer de camion în capitala nigeriană Lagos, respinge ideea de a primi vaccinul.”Aceasta este o înșelătorie din partea guvernului nostru”, a spus el. „Cei care ne conduc vor să facă bani din acest coronavirus”.

O boală doar pentru albi

Același refuz în Kano, un oraș din nordul țării, de la Zainab Abdullahi, în vârstă de 41 de ani: „Auzi oameni care au fost vaccinați în țările occidentale și vorbesc despre efecte secundare grave, dar totuși autoritățile vor să ne vaccineze”. Această rezistență anti-vaccin crește pe zi ce trece, spune Mamadou Traore, consilier pentru vaccinare la Medici fără Frontiere: „Oamenii cred că aceasta nu este o boală care afectează persoanele de culoare – și această teorie este foarte populară și periculoasă”. “Aceste opinii s-au răspândit rapid online și sunt o adevărată problemă”, potrivit lui Richard Mihigo, coordonator de imunizare în Africa în cadrul  Organizației Mondiale a Sănătății. Centrele africane pentru controlul bolilor au publicat în decembrie rezultatele unui sondaj efectuat în 18 țări și care arată că doar un sfert dintre cei chestionați au considerat că vaccinurile împotriva Covid nu sunt periculoase. 79% din respondenți au spus că nu vor accepta un vaccin. În plus, un interviu în care doi oameni de știință francezi îndemnau companiile farmaceutice   să-și testeze vaccinurile mai întâi în Africa, a provocat un scandal uriaș  și a ajutat la reaprinderea temerilor de lungă durată privind exploatarea occidentală a continentului. “Controversa a provocat pagube mari”, regretă oficialul OMS. “Africanii se consideră acum cobai”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
156 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger