AcasăȘTIRI EXTERNERăzboi total pe piața criptomonedelor. Europa, alianță cu China împotriva giganților Big...

Război total pe piața criptomonedelor. Europa, alianță cu China împotriva giganților Big Tech!

Băncile centrale europene se tem că nu vor mai putea controla piața criptomonedelor dacă intră în joc giganții Big Tech. După ce China a anunțat în primăvară că toate tranzacțiile comerciale internațional se fac în yuanul digital, noua valută a Beijingului este acceptată și de UE. Mai mult chiar, pe măsură ce Facebook și Google născocesc tot felul de variante pentru a stăpâni banii viitorului, cum mai sunt numite criptomonedele, la Bruxelles se vorbește că a venit vremea unei alianțe cu Partidul Comunist!

China deja a reușit să dea o grea lovitură coloșilor din IT care domină plățile virtuale în momentul în care a impus cu forța pe piața tranzacțiilor yuanul digital.

Beijingul, sursă de inspirație pentru Occident

Nu este pentru prima dată când Occidentul privește spre Beijing pentru soluții politice. Acum surprinde doar momentul ales, mai cu seamă că legăturile diplomatice s-au înrăutățit pe fondul crizelor declanșate de China – vezi scandalul cu încălcarea drepturilor minorității musulmanilor uiguri, dumpingul comercial practicat de Beijing și tensiunea militară acumulată în Marea Chinei de Sud.

Dar, cu toate acestea, o criză monetară iminentă, care ar putea aduce plățile digitale în mâinile Big Tech, iată că naște alianțe dintre cele mai ciudate.

Discuțiile au fost demarate, scrie Politico, încă de când Facebook a anunțat că are în plan un proiect (derulat în comun cu alte 25 de companii din IT) ce își propune să lanseze o criptomonedă, Diem.

De ce se teme Bruxellesul

Temerile Bruxellesului (și nu numai) au la bază următoarea preocupare-cheie: dimensiunea coloșilor Big Tech. Facebook are (aproximativ) trei miliarde de utilizatori în întreaga lume, iar scopul este ca moneda virtuală Diem să devină, în cele din urmă, disponibilă pentru toți. Într-un final, s-ar ajunge la diminuarea celui mai de important serviciu pe care orice bancă îl poate oferi clienților săi – bani. Iar pierderea controlului asupra banilor ar slăbi capacitatea factorilor de decizie (autoritățile publice) din toată lumea; în același timp, întreaga  putere financiară de pe glob s-ar concentra în mâinile unei grupări din IT, dirijată din Silicon Valley.

Și așa ajungem la un alt risc, cel al abuzului de piață. „Rețelele mari din Big Tech ar putea determina ca moneda lor virtuală să fie adoptată rapidă și la scară largă. Puterea din piață s-ar concentra în mâinile câtorva și asta ar putea amenința stabilitatea financiară globală, concurența loială și guvernanța datelor”, avertizează Agustín Carstens, unul dintre cei mai importanți bancheri din lume.

Partidul Comunist, cu un pas înaintea tuturor

Ca să atenueze riscurile, China a luat fața Occidentului și a intervenit în forță cu o serie de reglementări. Mai întâi, Beijingul a luat la puricat propriii giganți digitali, Tencent și Alipay, care controlează 94% din plățile online efectuate local. Vremea când acești coloși jucau după propriile reguli, având acces la datele consumatorilor și un statut propriu a apus, iar noua doctrină gândită de Partidul Comunist pentru giganții digitali este: „Aceeași afacere, aceleași reguli petru toți”.

Guvernatorul Băncii Populare a Chinei a obligat toate companiile din IT „să înființeze un holding financiar și să aducă toate filialele implicate în activitățile financiar-bancare sub această «umbrelă». Prin această măsură am reușit să separăm afacerile financiare de serviciile IT și am tăiat orice legătură directă între ele. Mergând mai departe, am cerut fiecărui holding financiar înființat să își consolideze bilanțul și mai ales reglementarea prudențială”, a explicat Yi Gang, guvernatorul BPC.

Represiunea tehnologică ordonată de Xi Jinping l-a lovit inclusiv pe Jack Ma, stâpânul companiei Alibaba (firma-mamă din spatele Alipay). El și-a permis să critice Beijingul pentru măsurile luate, dar ulterior a dispărut din peisajul public, aparițiile sale devenind sporadice și atunci doar pentru a aduce laude Partidului Comunist.

G7, G20, discuții și panică

Dacă China face și nu tace, Europa se împiedică de propriile reglementări. Se discută la nivel de G7 (reuniune la Washington a miniștrilor de finanțe și a guvernatorilor băncilor centrale), cu subiect principal activitatea digitală și implicarea Big Tech pe piața financiară. Diem le dă frisoane bancherilor, dar politicienii caută să-i liniștească: criptomoneda BigTech nu se poate lansa înainte ca toți să fie pregătiți pentru ea, iar asta înseamnă cerințe legale, de reglementare și supraveghere, aderarea la standarde aplicabile etc. Totul, frumos împachetat într-un comunicat dat presei care mai mult a agitat apele.

Replica Facebook? Va elimina toate obstacolele despre care vorbesc politicienii în 2022! Asta înseamnă că Occidentul este obligat să caute noi tehnici de supraveghere a activităților și implicațiilor Big Tech pe piețele financiare, dacă de luat măsuri concrete nu poate fi vorba. Până în prezent, Comisia Europeană a propus doar proiecte de lege care, în general, vizează comportamentul monopolist. A, și încă ceva, Bruxellesul cere garanții pentru investitorii care cumpără active digitale și monede dezvoltate de Big Tech.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
723 afisari

1 COMENTARIU

  1. Trebui o forta care sa-i controleze pe acesti excroci,gen CARITASUL LU`STOICA DE LA CLUJ !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger