AcasăȘTIRI EXTERNERăzboi SUA-China pentru Taiwan. Ce șanse are Beijingul și ce pierderi ar...

Război SUA-China pentru Taiwan. Ce șanse are Beijingul și ce pierderi ar avea americanii / 24 de scenarii diferite – VIDEO

Război SUA-China pentru Taiwan. Ce șanse are Beijingul și ce pierderi ar avea americanii / 24 de scenarii diferite - VIDEO / Foto: printscreen

Simulările unui centru de reflecție american arată eșecul probabil al unei invazii a Chinei în Taiwan, în cazul unui ajutor SUA acordat insulei.

 

Astfel, experți militari reuniți de Center for Strategic and International Studies (CSIS) estimează că toate părțile direct implicate într-un astfel de conflict (SUA, China, Taiwan și Japonia) ar suferi pierderi „enorme”.

Costuri devastatoare pentru forțele SUA

O invazie chineză a Taiwanului ar eșua probabil dacă Statele Unite ar apăra insula, a susținut luni CSIS, dar a subliniat costurile devastatoare pentru forțele americane.

„Am ajuns la două concluzii”, a declarat Eric Heginbotham, expert în securitate la Massachusetts Institute of Technology (MIT). „În primul rând, în cele mai multe cazuri, este puțin probabil ca China să reușească și să își atingă obiectivele operaționale sau să ocupe Taipei”, capitala Taiwanului.

„În al doilea rând, costul războiului ar fi ridicat pentru toți cei implicați și, cu siguranță, pentru Statele Unite”.

Simularea a testat 24 de scenarii diferite, fiecare dintre ele prezentând încercările Chinei de a cuceri Taiwanul prin forță până în 2026, informează Le Figaro.

Fără ajutor, Taiwanul cade în trei luni

Gradul de implicare a SUA ar fi crucial: fără ajutorul american în apărarea Taiwanului, insula ar fi cucerită de armata chineză în trei luni sau mai puțin.

Simularea a presupus că invazia va începe cu un bombardament chinezesc care va distruge în câteva ore majoritatea forțelor navale și aeriene ale Taiwanului.

Marina chineză ar înconjura Taiwanul și ar trimite un contingent de debarcare de mii de soldați peste strâmtoarea Taiwan. În scenariul descris ca fiind cel mai probabil de către experții care au luat parte la simulare, armata taiwaneză i-ar forța pe invadatori să se împotmolească de-a lungul coastei. „Loviturile chinezești asupra bazelor japoneze și a navelor de suprafață americane nu schimbă situația: Taiwanul rămâne autonom”, descrie scenariul.

Pentru Matthew Cancian, de la Naval War College, un institut de cercetare al Marinei americane, variabile cruciale ar determina gradul de succes al unei invazii: gradul de determinare a Taiwanului de a respinge o invazie, dar și dacă Japonia permite sau nu ca SUA să lanseze atacuri de represalii de la bazele sale de pe teritoriul japonez.

Fără aceasta, „intervenția americană nu ar fi suficientă pentru a păstra autonomia Taiwanului”, spune Matthew Cancian.

author avatar
Tudor Borcea