AcasăȘTIRI EXTERNERăzboi LGBT. Primarul Chișinăului trimite parada homosexualilor în curtea Maiei Sandu

Război LGBT. Primarul Chișinăului trimite parada homosexualilor în curtea Maiei Sandu

Maia Sandu, în corzile paradei LGBT

Ion Ceban, primarul Chișinăului, a intrat în conflict deschis cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, o susținătoare importantă a drepturilor LGBT, după ce a afirmat public că nu va aproba desfășurarea paradei homosexualilor în Capitală. Pentru că, legal, nu avea cum să împiedice manifestarea, primarul Chișinăului a schimbat traseele și i-a trimis pe reprezentanții LGBT în curtea Președinției.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care susține deschis drepturile homosexualilor și leisbienelor, participând și la marșurile acestora, a primit o palmă politică chiar de la primarul Chișinăului, Ion Ceban. Acesta a anunțat public că nu a semnat și nu va semna pentru desfășurarea paradei LGBT din capitala Moldovei, programată în 19 iunie.

”Parada LGBT, cine vrea, s-o organizeze fiecare acasă. Nu am semnat pentru desfășurarea paradei și nu voi semna. Îmi asum în totalitate această decizie. Pot fi criticat, blamat și numit cu toate cuvintele de către cei din PAS, care tare îi apără pe rețelele de socializare. Aceasta este poziția mea și a colegilor mei. Aceasta este poziția multor cetățeni care nu doresc un astfel de eveniment. Ce se dorește, de fapt, prin această paradă? Ce promovăm? Nu încălcăm dreptul nimănui la muncă, educație și în societate, fiecare are drepturi egale. Ce am avut anii precedenți, la astfel de parade? Ieșiri în stradă și divizarea societății, un haos pe străzi în preajma acestor parade. Copiii nu trebuie să vadă aceste lucruri chiar pe stradă”, a afirmat Ion Ceban, primarul Chișinăului. Ulterior, acesta a revenit cu precizări, anunțând o schimbare a traseului paradei, singurul lucru pe care, legal, avea dreptul să-l facă. Astfel, parada LGBT va fi deturnată către sediul președintelui Maia Sandu, către Parlament și Guvern.

Reacție dură a Mitropoliei Moldovei

Mitropolia Moldovei din Chișinău și-a exprimat nemulțumirea față de organizarea paradei LGBT, arătând că marșul reprezintă o jignire la adresa cultelor religioase. „În ultimii ani, Mitropolia Moldovei a insistat în nenumărate rânduri să nu fie autorizate astfel de marșuri, îndemnând atât autoritățile, cât și membrii, simpatizanții și promotorii comunității LGBT să renunțe la acest proiect, care reprezintă nu doar o jignire publică la adresa cultelor religioase, ci și a societății. Conform articolului 8 al Legii privind întrunirile, autoritățile au tot dreptul să nu permită desfășurarea acestei acțiuni, care atentează direct la moralitatea publică și care încalcă flagrant libertățile altor persoane. În același timp, Constituția țării prin Articolul 48 prevede expres că -Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie, pe egalitatea lor în drepturi şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, se arată în comunicatul Mitropoliei Moldovei. Totodată, Mitropolia Moldovei a transmis că organizatorii paradei și mentorii lor din afara țării ar trebui deja să cunoască realitățile de aici, din experiențele din anii trecuți, întrucât asemenea manifestări provoacă de fiecare dată pericole, violențe, dar și altercații de ambele părți.

Maia Sandu, votată de comunitatea LGBT

Angelica Frolov, organizatoarea paradei LGBT din 19 iunie, în Chișinău, este cea care i-a îndemnat pe membrii comunității să o voteze pe Maia Sandu pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. ”Dragi LGBT, înțeleg că încă nu a fost niciun politican care ar fi demn de voturile noastre. Cred că acum este o politiciană, căreia i le putem încredința. Nu sunt sigură că se vor adeveri așteptările, dar cred că merită să încercăm. Este unica noastră șansă spre libertate”, a scris la vremea respectivă Angelica Frolov, care a și publicat un clip electoral al candidatului din partea PAS.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.