AcasăȘTIRI EXTERNERăzboi Israel-Hamas. Vas comercial european, atacat cu rachete trase din Yemen!

Război Israel-Hamas. Vas comercial european, atacat cu rachete trase din Yemen!

rachetaRăzboi Israel-Hamas. Vas comercial european, atacat cu rachete de rebelii Houthi. Pagubele sunt uriașe

O rachetă trasă din Yemen a lovit o navă comercială aflată sub pavilion norvegian, provocând un incendiu. Atacul asupra navei Strinda a avut loc luni seară la aproximativ 111 km nord de strâmtoarea Bab al-Mandab, care leagă Marea Roșie și Golful Aden.

Racheta a fost trasă din zona controlată de rebelii Houthi din Yemen și a provocat un incendiu, dar nicio victimă, potrivit oficialilor americani, citați de Reuters. Nu a fost imediat clar dacă Strinda avea vreo legătură cu Israelul sau dacă se îndrepta către un port israelian.

Nava se îndrepta spre Veneția

Potrivit unui mesaje transmis pe rețeaua de socializare X, „nu existau nave americane în vecinătate în momentul atacului, dar distrugătorul USS Mason a răspuns la apelul lui Strinda și oferă în prezent asistență”, a declarat Comandamentul Central al armatei americane, care supraveghează forțele americane din Orientul Mijlociu.

Nava Strinda, care transportă produse chimice, navighează sub pavilion norvegian. Nava încărcase ulei vegetal și biocombustibili în Malaezia și se îndrepta spre Veneția, potrivit datelor companiei de urmărire a navelor Kpler.

Rebelii houthi, sprijin pentru Fâșia Gaza

De când a izbucnit războiul Israel-Hamas, pe 7 octombrie, rebelii houthi susţinuţi de Iran atacă nave pe căi maritime esențiale şi lansează drone şi rachete spre Israel.

Sâmbătă, rebelii houthi au spus că vor viza toate navele care se îndreaptă spre Israel, indiferent sub ce pavilion se află, şi au avertizat companiile maritime internaţionale să nu aibă de-a face cu porturile israeliene.

Rebelii houthi, care controlează o mare parte din Yemen, afirmă că aceste atacuri sunt o dovadă de sprijin pentru palestinieni şi au promis că ele vor continua până când Israelul îşi va opri ofensiva asupra Fâşiei Gaza.

author avatar
Andrei Ștefan