AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia bombardează în zona centralei Zaporojia. Alertă maximă la...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia bombardează în zona centralei Zaporojia. Alertă maximă la Kiev de Ziua Independenței

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia bombardează în zona centralei Zaporojia. Alertă maximă la Kiev de Ziua Independenței

Rusia a tras cu rachete asupra unor orașe situate la vest de cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporojia, în sudul Ucrainei, luni dimineață, în timp ce capitala Kiev a interzis mitingurile din această săptămână pentru a comemora independența față de regimul sovietic, de teama unor atacuri și „provocări” rusești.

Tirurile de artilerie și de rachete din apropierea complexului nuclear Zaporojie, situat pe malul sudic al Niprului, ocupat de Rusia, au stârnit temeri legate de un dezastru nuclear și apeluri pentru demilitarizarea zonei înconjurătoare.

Zelenski: Rusia ar putea încerca „ceva deosebit de urât”

Ucraina și Rusia se acuză reciproc pentru bombardamentele repetate, dintre care unele au avut loc în apropierea centralei. Aceasta a fost confiscată de forțele rusești la scurt timp după ce acestea au invadat Ucraina în februarie, dar este încă administrată în principal de tehnicieni ucraineni.

Peste noapte, salvele de rachete rusești asupra orașului ucrainean Nikopol, aflat în apropierea centralei Zaporojia, și a districtelor din apropiere Krivoirih și Snelnikovski au rănit cel puțin patru persoane, a scris luni guvernatorul regional Valentin Reznicenko pe Telegram.

Ucraina a raportat, de asemenea, un atac cu rachete rusești asupra Voznesențk, la sud-vest și nu departe de cea de-a doua mare centrală atomică a țării.

Duminică, președintele american Joe Biden, premierul britanic Boris Johnson, cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron au avut o convorbire telefonică în care au subliniat importanța asigurării siguranței și securității instalațiilor nucleare din Ucraina.

De asemenea, aceștia au salutat discuțiile recente privind permiterea unei misiuni a agenției ONU de supraveghere nucleară la Zaporojie, reafirmându-și în același timp „angajamentul ferm” de a sprijini Ucraina în fața invaziei Rusiei.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat asupra riscului unor atacuri mai grave înainte de cea de-a 31-a aniversare a independenței Ucrainei de sub dominația sovietică, care va avea loc miercuri, informează Swissinfo.

Autoritățile locale din Kiev au interzis evenimentele publice de amploare, mitingurile și alte întruniri legate de aniversare în capitală de luni până joi, din cauza posibilității unor atacuri cu rachete, potrivit unui document publicat de administrația militară din Kiev semnat de șeful acesteia, Mikola Jirnov.

Zelenski a declarat că Moscova ar putea încerca „ceva deosebit de urât” în perioada premergătoare zilei de miercuri, care marchează, de asemenea, o jumătate de an de la invadarea Rusiei.

„Toți partenerii Ucrainei au fost informați cu privire la ceea ce statul terorist poate pregăti pentru această săptămână”, a declarat Zelenski în discursul său video de noapte, referindu-se la Rusia.

author avatar
Tudor Borcea
230 afisari

7 COMENTARII

  1. N-a mers cu borcanul cu castraveti,cu Bucha,cu rusii care furau chilotii de la uscat poate merge cu Zaporojie fiindca propaganda doreste sa atinga coarda sensibilaȘpericolul nuclear.Orice om sanatos la cap s-ar intreba de ce ar bombarda Rusia un obiectiv pe care il ocupa?Acu depinde cati oameni normali la creier mai exista care au rezistat acestei propagande desantate care l-ar face sa moara de invidie pe Goebells.

  2. deci rusii au ocupat centrala si rusii bombardeaza centrala ?!?
    adica rusii isi bombardeaza propriile trupe ?!?
    „tare prosti mai sunt rusii astia”:):):)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger