AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Zelenski respinge culoarele umanitare către Rusia și Belarus

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Zelenski respinge culoarele umanitare către Rusia și Belarus

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Zelenski respinge culoarele umanitare către Rusia și Belarus

Ucraina a respins luni, 7 martie, oferta Moscovei de culoare umanitare către Rusia și Belarus, a declarat vicepremierul Irina Vereșciuk.

„Aceasta nu este o opțiune acceptabilă”, a spus ea, după ce Rusia a propus trecerea în siguranță a civililor din Harkov, Kiev, Mariupol și Sumî.

„Nu se vor duce în Belarus și de acolo în Rusia”

Civilii ucraineni „nu vor merge în Belarus pentru ca apoi să ia avionul către Rusia”, a declarat Irina Vereșciuk.

Armata rusă a anunțat că va înceta focul și va deschide mai multe coridoare umanitare pentru a permite evacuarea civililor din Kiev și orașele Mariupol, Harkov și Sumî.

Aceste coridoare ar face posibilă ajungerea în orașele ucrainene Zaporojie și Poltava, Belarus și Rusia.

Ucraina refuză aceste ultime două destinații.

Purtătorul de cuvânt al armatei ruse, Igor Konașenkov, a declarat că încetarea locală a focului a început la ora 07:00 GMT pentru a permite civililor să plece.

Luptele erau în desfășurare luni în cele patru orașe – capitala Kiev, al doilea oraș ca mărime, Harhkov din est, portul din sud-est Mariupol, la Marea Azov, și Sumî, lângă granița de est cu Rusia, scrie The Moscow Times.

Dar faptul că aceste coridoare duc în Rusia sau aliatul său Belarus a ridicat semne de întrebare cu privire la siguranța celor care le-ar putea folosi.

Două încercări recente de a permite miilor de civili să părăsească orașul asediat Mariupol s-au încheiat cu un dezastru, civilii fiind sub foc și ambele părți acuzându-se reciproc de încălcări.

Președintele rus Vladimir Putin a promis că va „neutraliza” Ucraina „fie prin negociere, fie prin război”, iar așteptările rămân scăzute pentru o a treia rundă de discuții ruso-ucrainene, programată luni.

author avatar
Tudor Borcea
208 afisari

2 COMENTARII

  1. Pai trebuie sa-si scoata si ei raniti, morti. Reguli elementare de razboi. Zelenski trebuie sa ramana om, chiar daca razboiul mutileaza omenia. Altfel ca diplomat te barezi. Deci fi tu primul care dai omenie si ai sa castigi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger