AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Zelenski, prins în capcana unui conflict înghețat? Planul secret...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Zelenski, prins în capcana unui conflict înghețat? Planul secret al Kremlinului

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Zelenski, prins în capcana unui conflict înghețat? Planul secret al Kremlinului / Foto: Facebook

Pe măsură ce Rusia acaparează treptat tot mai multe teritorii în Ucraina și continuă să lovească diverse ținte din Donbas, analiștii se tem că luptătorii ucraineni pierd controlul, lăsând regiunea estică vulnerabilă la o preluare totală în cadrul unui conflict prelungit.

De mai multe săptămâni, artileria rusă lovește orașele din estul Ucrainei, precum Lisiceask și Severodonețk – ultimul oraș deținut de forțele ucrainene în provincia Lugansk.

Ucrainenii pierd tot mai mult control în est

Luni, guvernatorul din Lugansk a avertizat că Rusia controlează majoritatea Severodonețkului și că luptele grele continuă, toate podurile de acces în oraș, cu excepția unuia, fiind distruse, iar ultimul fiind grav avariat. Mai grav este că forțele rusești par să își fi reluat atacurile și asupra Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, la nord-est, după o perioadă de răgaz.

Pierderea Severodonetskului ar fi o lovitură majoră pentru Ucraina, sunt de acord analiștii, și există îngrijorări că forțele țării ar putea începe să piardă din elan în lupta împotriva atacului reorientat al Rusiei.

Pe măsură ce Rusia acaparează treptat tot mai multe teritorii în Ucraina și continuă să lovească diverse ținte din Donbas, analiștii se tem că luptătorii ucraineni pierd controlul, lăsând regiunea estică vulnerabilă la o preluare totală în cadrul unui conflict prelungit.

S-au schimbat multe de când Rusia a lansat prima invazie în Ucraina, pe 24 februarie. După ce inițial a părut să atace țara dinspre sud, est și nord, Rusia a părut curând să realizeze că a mușcat mai mult decât putea mesteca și, în schimb, și-a schimbat accentul spre estul Ucrainei.

Optimismul Kievului n-a durat mult

Această îndepărtare de capitala Ucrainei, Kiev, precum și alte eșecuri strategice ale forțelor rusești în faza inițială a conflictului, au dat un mare impuls moral liderilor și luptătorilor ucraineni, iar aliații occidentali au fost optimiști că poate Ucraina ar putea chiar „câștiga” acest război împotriva vecinului său mai puternic, scrie CNBC.

Un astfel de optimism nedisimulat nu a durat însă prea mult, mai ales că Moscova pare să arunce tot ce poate pentru a cuceri întreaga regiune Donbas, deoarece urmărește să cimenteze un coridor terestru din Rusia, prin Donbas, până la Marea Neagră, unde încearcă să preia controlul asupra porturilor și comerțului din Ucraina. Regiunea Donbas se referă la provinciile Donețk și Lugansk din cea mai estică parte a Ucrainei.

Severodonețk, al doilea Mariupol

Situația pare să se fi schimbat acum în favoarea Rusiei, avertizează analiștii, iar capturarea orașului Severodoneșk de către Rusia, care pare din ce în ce mai probabilă, ar putea marca un alt punct de cotitură pentru Ucraina și o altă pierdere majoră, precum cea a portului său major Mariupol de la Marea Azov. Rusia face progrese treptate și se pare că acum controlează cea mai mare parte a orașului strategic Severodoneșk, deși în zonă continuă luptele grele.

Capturarea acestui oraș – precum și a orașului Lisicceask, la vest – este crucială pentru ca Rusia să obțină controlul total al regiunii administrative Lugansk. În cazul în care va avea succes, ofensiva rusă ar muta probabil atenția asupra regiunii Donețk, din care aproximativ jumătate a fost deja ocupată.

Situația din Donbas reflectă avantajele militare ale Rusiei, inclusiv o putere de foc și un număr mult mai mare de trupe. Îngrijorător pentru Ucraina, Rusia pare, de asemenea, să-și fi ascuțit simțul strategic.

Comparativ cu prima fază a ofensivei, partea rusă pare să-și fi îmbunătățit activitățile operaționale și logistice și profită mai mult de superioritatea sa aeriană și de capacitățile de război electronic. Între timp, Ucraina suferă din cauza livrărilor lente și insuficiente de arme din partea aliaților săi.

Zelenski tot așteaptă arme

William Alberque, director de strategie, tehnologie și control al armelor la Institutul Internațional pentru Studii Strategice a declarat că are „temeri reale că, dacă Ucraina nu reușește să rupă unele părți ale liniei rusești, să înceapă să le împingă înapoi și să forțeze Rusia să își reducă și mai mult ambițiile teritoriale, am putea asista la un fel de conflict înghețat semi-permanent care să dureze un deceniu sau mai mult”.

La rândul său, Ucraina continuă să pledeze pe lângă aliații săi occidentali pentru alte sute de piese de armament greu pentru a avea ceea ce a numit „paritatea armelor” cu Rusia și pentru a „pune capăt războiului”, potrivit lui Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

author avatar
Tudor Borcea
534 afisari

2 COMENTARII

  1. ZIARE.COM SITE-UL SECURISTILOR PUPIN CURISTI FALSI JURNALISTI , SIMPLI COPISTI IDIOTI SI IMBECILI

    ZIARE.CUM UN COTIDIAN AL RUSINII SI DEZONOAREI PRESEI ROMANESTI CE LINGE VARTOS IN COOR CLASA POLITICA DE LA GUVERNARE IN FRUNTE CU DULAPUL DE LA COTROCENI
    DEZINFORMARE SCARBOASA SI MINCIUNI FARA LIMITA PE SITE-UL ANALFABETILOR ZIARE.COM

  2. ZIARE.COM SITE-UL SECURISTILOR PUPIN CURISTI FALSI JURNALISTI , SIMPLI COPISTI IDIOTI SI IMBECILI
    ZIARE.COM SITEUL JEGULUI JURNALISTIC DE KLOSETARI ANALFABETI
    ZIARE.CUM UN COTIDIAN AL RUSINII SI DEZONOAREI PRESEI ROMANESTI CE LINGE VARTOS IN COOR CLASA POLITICA DE LA GUVERNARE IN FRUNTE CU DULAPUL DE LA COTROCENI
    DEZINFORMARE SCARBOASA SI MINCIUNI FARA LIMITA PE SITE-UL ANALFABETILOR ZIARE.COM

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger