AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Zelenski, gata să negocieze cu Putin / Referendum pentru...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Zelenski, gata să negocieze cu Putin / Referendum pentru Crimeea și Donbas în plin război

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Zelenski, gata să negocieze cu Putin / Referendum pentru Crimeea și Donbas în plin război

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este gata să discute cu omologul său rus Vladimir Putin despre Donbas și Crimeea dar orice „compromis” în negocieri va fi supus unui referendum în Ucraina.

Zelenski s-a declarat gata să discute cu Putin, dacă va fi de acord să negocieze direct cu el, inclusiv în ce privesc Crimeea și Donbas, dar cu „garanții de securitate” în avans și avertizând că Ucraina va fi „distrusă” înainte de a se preda.

„Trebuie ca Donbas și Crimeea să se întoarcă la noi”

La aproape o lună de la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia și în timp ce bombardamentele continuă asupra marilor orașe ale țării, președintele ucrainean s-a declarat pentru prima dată deschis să „încerce să abordeze tot ceea ce supără și nemulțumește Rusia”, într-un interviu cu mai multe mass-media difuzat în noaptea de luni spre marți.

„Chenstiunea Crimeei și Donbas-ului este foarte dificilă pentru toată lumea”. Avem nevoie de „garanții de securitate” și de încetarea ostilităților, iar „odată ce acest blocaj este ridicat, să vorbim”, a spus Zelenski despre peninsula anexată de Rusia în 2014 și regiunea din estul Ucrainei unde separatiștii pro-ruși au proclamat două „republici”, Donețk și Lugansk, recunoscute doar de Moscova.

Șeful statului, care dorește să vorbească direct cu omologul său rus, a mai susținut că poporul ar trebui, prin referendum, „să decidă asupra anumitor forme de compromis” încheiat cu Rusia. Avertizând: „Trebuie să facem totul pentru ca Donbas și Crimeea să se întoarcă la noi (…) O chestiune de timp? Da. Dar oprirea războiului acum, asta e chestiunea”.

Mai multe sesiuni de negocieri între Kiev și Moscova au avut loc față în față și prin videoconferință de la izbucnirea războiului, fără rezultat concret pentru moment, scrie Boursorama.

„Nu intrăm în NATO pentru că le e frică de Rusia”

Liderul de la Kiev a vorbit și despre una din principalele cerințe ale Rusiei, ca Ucraina să nu facă parte din NATO.

„Deja ne-am dat seama cu toții. Nu suntem acceptați (în NATO), pentru că lor (statele sale membre) le este frică de Rusia. Asta e tot. Și trebuie să ne liniștim și să spunem: OK, (va fi nevoie) de alte garanții de securitate”, a declarat Zelensky într-un interviu acordat Suspilne, un organ de presă regional ucrainean de stat, scrie Le Figaro.

„Există țări NATO care vor să fie garanți ai securității Ucrainei (…) și care sunt gata să facă tot ce ar fi făcut Alianța dacă am fi membri ai acesteia. Și cred că este un compromis normal”, a adăugat președintele ucrainean.

 

author avatar
Tudor Borcea