AcasăȘTIRI EXTERNERăzboi în Ucraina. Volodimir Zelenski a răbufnit la adresa NATO: "Au dat...

Război în Ucraina. Volodimir Zelenski a răbufnit la adresa NATO: „Au dat undă verde bombardării”

Volodimir ZelenskiRăzboi în Ucraina. Volodimir Zelenski a răbufnit la adresa NATO: "Au dat undă verde bombardării"

Volodimir Zelenski a regretat decizia „deliberată” a NATO de a nu înființa o zonă de excludere aeriană în Ucraina, în mijlocul unei invazii ruse.

Conducerea Alianței a dat undă verde pentru a se continua să se bombardeze orașele și satele ucrainene, refuzând să creeze o zonă de excludere a zborului” a spus el într-un videoclip publicat de Președinția ucraineană.

Zelenski a criticat NATO în termeni duri

Refuzând să înființeze o zonă de excludere aeriană, astăzi liderii NATO au dat undă verde pentru continuarea bombardării orașelor și satelor ucrainene. Toți oamenii care vor muri de azi înainte vor muri și din cauza voastră, a slăbiciunii voastre, din cauza dezbinării voastre”, a acuzat președintele ucrainean.

Credem că țările NATO au creat un narativ potrivit căruia o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei ar provoca o agresiune directă a Rusiei împotriva NATO.

Aceasta este autohipnoza celor care sunt slabi, nesiguri, în ciuda faptului că posedă arme mult mai puternice decât avem noi”, a spus Volodimir Zelenski.

Jens Stoltenberg a explicat motivele

Problema a fost ridicată și Aliații au convenit că nu ar trebui să avem avioane NATO în spațiul aerian ucrainean sau trupe NATO la sol.

Înţelegem situaţia disperată, dar considerăm în acelaşi timp că, dacă facem aceasta (crearea unei zone de excludere aeriană – n.r.), vom ajunge la ceva care ar conduce la un război total în Europa, care ar implica mai multe ţări”, a declarat Jens Stoltenberg după o reuniune de urgență a miniștrilor de externe ale statelor NATO.

El a spus că responsabilitatea NATO este de a preveni extinderea războiului dincolo de granițele Ucrainei „întrucât ar fi chiar şi mai periculos, mai devastator şi ar provoca şi mai multă suferinţă”.

author avatar
Andrei Ștefan