AcasăȘTIRI EXTERNERăzboi în Ucraina. Vestea de PACE vine de la turci. Subiectele "critice"...

Război în Ucraina. Vestea de PACE vine de la turci. Subiectele „critice” pe care părţile bligerante vor încheia un acord

razboi-ucrainaRăzboi în Ucraina. Vestea de PACE vine de la turci. Subiectele "critice" pe care părţile bligerante vor încheia un acord

Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a afirmat că Rusia şi Ucraina se apropie de un acord asupra unor chestiuni „critice” şi că speră la o încetare a focului dacă cele două părţi nu dau înapoi de la progresele înregistrate până acum.

Miniştrii de externe rus Serghei Lavrov şi ucrainean Dmytro Kuleba s-au întâlnit la începutul acestei luni în staţiunea turcească Antalya, la care a participat şi ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu. Discuţiile nu au avut rezultate concrete.

Negocieri pentru încetarea focului

Oficialul turc a spus totuşi că a existat „o apropiere a poziţiilor ambelor părţi pe subiecte importante, subiecte critice”. „Putem spune că avem speranţe pentru o încetare a focului dacă părţile nu fac un pas înapoi de la poziţiile actuale”, a spus ministrul turc, fără a da alte explicaţii.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin, vorbind la televiziunea Al Jazeera, a afirmat că cele două părţi îşi apropie poziţiile în patru probleme cheie: cererea Rusiei ca Ucraina să renunţe la aspiraţia de aderare la NATO, demilitarizarea Ucrainei, ‘denazificarea’ la care se referă Rusia, şi protejarea limbii ruse în Ucraina.

Rusia şi Ucraina, progrese timide

Kievul şi Moscova au vorbit despre unele progrese la negocierile de săptămâna trecută spre o formulă politică ce ar garanta securitatea Ucrainei, în condiţiile în care ţara ar rămâne în afara NATO, deşi părţile s-au acuzat reciproc de tărăgănarea discuţiilor.

Putin simte că poziţiile în privinţa „subiectelor strategice” Donbas şi Crimeea nu sunt suficient de apropiate pentru a avea loc o întâlnire cu Zelenski acum.

author avatar
Andrei Ștefan
432 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger