AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Vechii dușmani ai Rusiei se alătură Kievului / Moscova,...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Vechii dușmani ai Rusiei se alătură Kievului / Moscova, în fața unor soldați neiertători

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Vechii dușmani ai Rusiei se alătură Kievului / Moscova, în fața unor soldați neiertători

În timp ce mulți georgieni simt o legătură personală cu războiul din Ucraina, o parte dintre ei își riscă viața pentru a se alătura armatei lui Volodomir Zelenski care se opune invaziei rusești.

Cel puțin nouă georgieni au murit în Ucraina de la începutul războiului, probabil cel mai mare număr de morți în rândul oricărui contingent străin care luptă de partea ucraineană. Printre voluntarii georgieni se numără foști soldați, poeți, bloggeri și doi foști miniștri ai apărării.

În umbra Abhaziei și Osetiei de Sud

Lunetistă și ofițer în rezervă, Darejan Maisuradze a declarat că a plecat în Ucraina înainte ca președintele Zelenski să facă apel la voluntari internaționali pentru a veni în apărarea Ucrainei. „În momentul în care am auzit că Kievul este bombardat, m-am dus să mă înrolez și de atunci sunt aici”, a spus ea într-un interviu acordat în martie postului de televiziune Formula TV.

Pentru mulți dintre luptătorii georgieni, războiul din Ucraina reprezintă o continuare a luptei lor cu Rusia, împotriva căreia au purtat un război în 2008 și care continuă să susțină militar două regiuni georgiene separatiste, Abhazia și Osetia de Sud.

„Este și războiul Georgiei”

„Tatăl meu crede că acesta nu este doar războiul Ucrainei, ci mai degrabă și războiul Georgiei”, a declarat fiul unui georgian, Zaza Bitsadze, care a murit la 16 aprilie în orașul Rubizhne din estul Ucrainei.

Nu există estimări fiabile cu privire la numărul de bărbați și femei georgieni care luptă în Ucraina. Rapoartele din mass-media estimează o cifră cuprinsă între câteva zeci și câteva sute. Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns la solicitarea Eurasianet cu privire la numărul de luptători georgieni și al victimelor.

„Luptătorii georgieni pot fi găsiți pe toate fronturile ucrainene”, a declarat jurnalistul și luptătorul voluntar Alexei Bobrovnikov pentru Current Time TV. El a spus că georgienii sunt împrăștiați în diferite brigăzi și regimente, luptând atât în forțele armate regulate ale Ucrainei, cât și în batalioanele internaționale de voluntari, scrie The Moscow Times.

O Legiune Națională Georgiană

Unii servesc în Legiunea Internațională de Apărare Teritorială a Ucrainei, un batalion ad-hoc creat special pentru voluntarii străini. Există chiar și o Legiune Națională Georgiană, o unitate paramilitară care servește drept vehicul pentru soldații experimentați din Georgia, precum și din Statele Unite și Europa.

Fondatorul legiunii, veteranul georgian Mamuka Mamulașvili, a declarat pentru VOA că grupul său include americani cu experiență de luptă din misiunile conduse de SUA în Irak și Afganistan. Pe 4 mai, el a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie a ceea ce el a descris ca fiind un luptător american din legiune care se recupera după o rană într-un spital.

În ciuda numărului tot mai mare de morți, rolul voluntarilor georgieni în Ucraina este admirat de unii din Georgia, sacrificiul lor fiind considerat o compensație pentru poziția prudentă a guvernului față de Ucraina.

Guvernul de la Tbilisi se distanțează

Se pare că, temându-se de furia Moscovei, guvernul georgian a încercat inițial să împiedice luptătorii voluntari să meargă în Ucraina. În timp ce mulțimi mari se adună la aeroportul din Tbilisi atunci când trupurile voluntarilor morți ajung înapoi în Georgia, iar funeraliile lor devin evenimente publice majore, înalții oficiali au păstrat distanța.

„Am făcut tot ce am putut, de la aducerea rămășițelor lor în țară, până la organizarea onorurilor funerare militare, orice altceva este doar o speculație”, a declarat luna trecută premierul Irakli Garibașvili, ca răspuns la criticile pentru că nu s-a prezentat la aceste funeralii.

Mulți georgieni consideră, de asemenea, că trebuie să le întoarcă o favoare ucrainenilor, dintre care unii au luptat de partea georgienilor în războiul din Abhazia de la începutul anilor 1990. „Avem o datorie față de ucraineni și noi, georgienii, ne plătim întotdeauna datoriile”, a declarat Maisuradze.

„Ucraina a fost singura țară care ne-a ajutat atunci și mulți voluntari ucraineni au venit să lupte pentru suveranitatea Georgiei”, a spus Mamulașvili într-un interviu. Mamulașvili a spus luna trecută că nu va lua ruși drept prizonieri, ceea ce părea a fi o amenințare de a-i executa. Mai târziu a clarificat că a vrut să spună că legiunea nu va ține ea însăși niciun captiv și îl va preda forțelor ucrainene.

author avatar
Tudor Borcea
876 afisari

8 COMENTARII

  1. Mănânci caca, romanii ce caută acolo? Cei 2000 de euro pe zi, asta este armata ucrainiană, o banda de mercenari plătiți din banii contribuabililor europeni si americani

  2. ZIARE.COM SITEUL CE INSULTA CITITORII PRIN COMENTATORII ACREDITATI PLATITI , SI SA INCURAJEZE PUPINCURISMUL SI SA LAUDE ARTICOLELE ANALFABETILOR COPISTI

    UN SITE CARE TRBUIE EVITAT . CENZURA SI INSULTE
    cei ce nu posteaza DUPA REGULILE PUPIN CORISTILOR SI ADMINUL LINGAU IN CÙR SUNT STERSI SI CENZURATI
    Ziare.com CENZUREAZA SI INSULTA CITITORII
    ZIARE.COM SITEUL DE ANALFABETI CE SE DAU JURNALISTI ! COPIE ARTICOLELE SI LE POSTEAZA CU GRSELI ELEMENTARE . VA IA GREATA

  3. nu-mi vine sa cred. cine mai, giorgienii? voi sunteti copii sa nu zic prosti? nu va uitati cat de buni au fost ca au tara facuta franjuri? putin e in fundul pivnitei de frica lor. era la parada in mijlocul oamenilor si nici o publicatie nu a comentat de teama sa nu devina penibil cand il acuzau ca sta in buncare!

  4. Toti care lupta pentru Ucraina sint gunoaie de nazisti care primes bani de la drogatii amerlicani

  5. E o legiune straina in Ucraina dar conditiile sunt destul de dure deoarece dai probe cu luptatori ucraineni ce au fost in legiunea franceza. Legiunea ar avea 20.000 de membri.

  6. Ce faci Marco,iar le sugi madularele rusilor ? Iti zornaie in dovleac melodia ” Stalin si poporul rus,libertate ne-a adus ” ? Te plateste Criminalul de copii in ruble,sau in Euro ?

  7. Sunt atât de speciali acești vasnici palavragii încât s-au băgat în „osint”. Acum pot sa fie siguri ca rușii ii vor găsi mai repede sau mai târziu, în gaura de șarpe dacă s-or băga, acolo o sa ii tranșeze ca pe vite. GamarJoba’….
    Panarame vândute americanilor și ăștia. Doi lei legătura….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai

Românii se află în toiul pregătirilor de Paşte 2024, iar asta înseamna şi goana prin supermarketuri. Kaufland, Lidl şi Carrefour sunt câteva dintre cele...

Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis gânduri bune către românii din Diaspora, în Pastorala de Sfintele Paşte 2024.El a punctat că „Taina Pocăinţei...
proger