AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Vaticanul clarifică poziția Papei Francisc cu privire la invazia...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Vaticanul clarifică poziția Papei Francisc cu privire la invazia rusă

papa franciscPapa Francisc dezvăluie „planul secret” pentru pace din Ucraina. Ce pun la cale liderii lumii

Sfântul Scaun a emis, marți, o declarație pentru a clarifica poziția Papei Francisc cu privire la invazia rusă în Ucraina. O declarație despre moartea fiicei ideologului lui Vladimir Putin, săptămâna trecută, a iritat autoritățile de la Kiev.

Vaticanul a clarificat poziția Papei Francisc cu privire la Ucraina și a denunțat un „război barbar declanșat de Rusia”.

Nervii Ucrainei și „lectura corectă”, nu „politică”

„Papa vorbește ca păstor de suflete care apără orice viață umană, nu ca politician, iar aceasta este lectura corectă a numeroaselor sale intervenții despre războiul din Ucraina”, se afirmă într-un comunicat al Sfântului Scaun, emis la o săptămână după „cuvintele papei Francisc de la audiența generală din 24 august și referința sa la atentatul în care și-a pierdut viața, în Rusia, fiica lui Alexandr Dughin (Daria Dughina), cuvinte care au trezit reacții polemice în Ucraina, inclusiv la nivel politic și institutional”.

În timpul audienței generale, Suveranul Pontif s-a referit la „acea tânără nefericită care a murit din cauza unei bombe aflate sub scaunul mașinii sale la Moscova”, cu referire la Daria Dugina. Această frază a iritat puternic autoritățile ucrainene, inclusiv pe ambasadorul pe lângă Sfântul Scaun, Andri Iuraci, care a apreciat discursul Papei ca fiind „dezamăgitor”, considerând că „nu se poate vorbi în aceiași termeni de agresor și de victimă”, scrie Ouest-France.

„În contextul războiului din Ucraina”, se afirmă în comunicatul Sfântului Scaun, „numeroase sunt intervențiile Sfântului Părinte Francisc și ale colaboratorilor săi. În cea mai mare parte, acestea au scopul de a-i invita pe păstorii de suflete și pe credincioși la rugăciune, iar pe toți oamenii de bună voință, la solidaritate și efort pentru reconstrucția păcii”, informează Radio Vatican.

„În mai multe ocazii, precum și în zilele recente, au apărut discuții publice despre semnificația politică ce poate fi atribuită acestor intervenții. În această privință, se reiterează că spusele Sfântului Părinte despre această chestiune dramatică trebuie citite ca o voce care se înalță în apărarea vieții umane și a valorilor legate de aceasta, nu ca luări de poziție politică”.

„Cât privește războiul de ample proporții din Ucraina, început de Federația Rusă, intervențiile Sfântului Părinte Francisc”, se spune la finalul comunicatului, „sunt clare și fără echivoc în a-l condamna ca moralmente injust, inacceptabil, barbar, fără sens, repugnant și sacrileg”.

La sfârșitul lunii iulie, Papa Francisc, care a condamnat în mod constant războiul, menținând în același timp o deschidere diplomatică cu Moscova, și-a repetat „dorința” de a vizita Ucraina, fără a da alte detalii cu privire la data unei eventuale vizite.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
334 afisari

5 COMENTARII

  1. Si in al doilea razboi mondial, Vaticanul nu a avut o pozitie hotarata impotriva nazismului. Acum face la fel in cazul neonazistilor. Toti gandim, dar nu spunem. Propaganda ne-a inspaimantat pe toti. Dupa, vom spune la fel ca nemtii, ca n-am stiut sau ca am executat ordinul superiorului. Ce cautam noi in conflictul ăsta?

    • Ba , Radule , ori esti prost , ori esti prost . Noi nu cautam nimic , ne vedem lungu nasului si ne aparam saracia , si nevoile , si neamul . Nu atacam pe nimeni , nu suntem in nici un razboi si fereasca Cristos sa ne sictireasca cineva , suntem mai luptatori ca ucrainenii .

  2. Decebal, de ce spui ca radu e prost ? Pare ca agreati . Dar asa sunt romanii; artagosi.

  3. Neaparat trebuiau explicatii altfel se inflameaza conducerea Ucrainei? Daca nici papa nu mai are voie sa aiba pareri personale atunci la ce am ajuns azi in lume!?? Slava!

  4. Va salut ! O sa ajungem sa ne cerem scuze tot restul Europei ca nu suntem in locul Ucrainei…. Sunt loviti de soarta, asa este, Dumnezeu sa_i ajute dar trebuue sa invete ca nu toti care nu sunt cu ei, sunt impotriva lor….. Sfantul Parinte este Sfantul Parinte, deasupra oricaror patimi omenesti, nu poate fi tras la raspundere ! Zi perfecta tuturor !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger