AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Unde se află „magazinul” de arme făcut de SUA...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Unde se află „magazinul” de arme făcut de SUA și NATO pentru Zelenski

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Unde se află „magazinul” de arme făcut de SUA și NATO pentru Zelenski

În doar câteva săptămâni, oficialii americani și britanici au transformat o operațiune ad-hoc de expediere de ajutoare militare către Ucraina într-un „Nord Stream” prin care circulă arme către Kiev.

În Germania, în Stuttgart, în interiorul unei săli de conferințe reconfigurate, nu mai mare decât sala de sport a unui liceu, peste o sută de soldați din 30 de țări diferite planifică, și urmăresc fiecare armament și aproape fiecare glonț occidental care se îndreaptă spre Ucraina.

Patch Barracks, „magazinul” lui Zelenski

În ultimele săptămâni, trupele britanice, cu ajutorul omologilor lor americani, au transformat o sală de conferințe de aici, de la Patch Barracks, într-unul dintre centrele nevralgice din cadrul alianței NATO pentru soluționarea cererilor de arme ale Ucrainei.

Sarcina este de a trimite artilerie, tancuri, avioane de luptă, muniție și ajutoare neletale, precum căști de protecție, din inima Europei în luptele din Donbas, cu ajutorul unor ofițeri de legătură ucraineni aflați la Patch Barracks și care țin legătura cu soldații din linia întâi.

Foreign Policy a fost unul dintre cele două instituții media care au avut acces în exclusivitate și în premieră la așa-numitul Centru internațional de coordonare a donatorilor, unde 110 soldați ajută la urmărirea livrărilor de arme 24 de ore din 24. Jurnaliștii au asistat la o ședință de informare cu privire la activitățile grupului, cu condiția de a păstra anonimatul, conform regulilor stabilite de Pentagon.

„În urmă cu două luni, nici nu existați”, a declarat un înalt oficial militar american în fața grupului, alături de un ecran cu plasmă care detalia armele care se deplasează spre Ucraina provenite din diverse centre din Europa.

Efortul a devenit mai organizat. De exemplu, când SUA au trimis bărci rapide în Ucraina în noiembrie 2021, „a fost doar o serie de 5.000 de apeluri telefonice”, a spus oficialul. Acum, după un ajutor militar american în valoare de 4 miliarde de dolari, în loc de mii de dolari pentru apeluri telefonice, există o aplicație pentru asta. În primele zile ale războiului, oficialii americani și trupele britanice au lucrat separat.

Dar militarii britanici – conduși de Brigada 104 de susținere a teatrului – au creat un sistem software cu nume de cod ucrainean asemănător cu Craigslist, unde ucrainenii pot posta cereri de arme, iar țările pot extrage cazuri separate. Până la începutul lunii aprilie, eforturile americane și britanice au fuzionat într-o singură unitate.

Idenfiticarea „donatorilor” și alegerea rutelor

A devenit mai aglomerată de când Pentagonul a început să găzduiască o conferință lunară de promisiuni de arme pentru Ucraina, la sfârșitul lunii aprilie. Acum, un grup de militari se reunește aici în fiecare zi la ora 11.00. Ofițerii de operațiuni care urmăresc câmpul de luptă în timp real oferă actualizări privind luptele din Donbas.

În ultima săptămână, Rusia a preluat controlul asupra orașului Mariupol – asediat timp de aproape trei luni – și a orașelului Popasna și a satelor din Donbas aflate la sud de Izium, ceea ce a determinat retrageri ucrainene.

Acum, de îndată ce este identificat un donator pentru o armă de care Ucraina are nevoie, trupele din cadrul centrului de coordonare se gândesc cum să o introducă în țară pe cale terestră, aeriană sau feroviară, prin intermediul unuia dintre mai multe noduri din Europa – oricare este cel mai eficient. Armele pot fi livrate de contractori sau colectate de forțele armate ale Ucrainei, a declarat un oficial militar britanic.

De la rachete Javelin, la obuziere grele

Dar munca a devenit mai dificilă pe măsură ce nevoile Ucrainei au evoluat de la arme de calibru mic și arme de mână, cum ar fi rachetele antitanc Javelin și rachetele antiaeriene Stinger, care au ajutat la oprirea asaltului Rusiei asupra Kievului, la avioane, tancuri și artilerie, cum ar fi cele 108 obuziere M777 furnizate de SUA.

De asemenea, formarea militarilor ucraineni trebuie să fie coordonată. Alte națiuni transportă ucraineni pentru antrenamente în Europa de Est, cum ar fi canadienii, care antrenează trupele ucrainene cu artileria furnizată de SUA.

O echipă pe teren în Europa de Est conectată la Comandamentul European a ajutat la dezasamblarea avioanelor Su-25 „Frogfoot” din epoca sovietică și a elicopterelor Mi-17, astfel încât acestea să poată fi trimise în Ucraina. Ucrainenii dau dovadă de determinare în sesiunile de antrenament, au declarat oficialii. „Nu vor să ia pauze de ceai”, a spus oficialul militar britanic. „Ei vor doar să continue să învețe și să se întoarcă în țară”.

„Există o voință politică de a avea un efect rapid”

Un al doilea oficial britanic a declarat că celula a descoperit într-un depozit puști care ar putea fi date Ucrainei și pe care nu le foloseau; le lipseau doar lunetele și muniția. Acestea au fost procurate și trimise. Un al treilea oficial britanic a declarat că unitățile care se antrenează în Europa de Est au putut să deplaseze echipamente în timpul recentului exercițiu Defender, condus de armata americană, care s-a desfășurat cu peste 3.400 de militari americani și 5.100 de militari multinaționali.

Iar Ucraina trebuie să se gândească cum să mențină aceste noi sisteme de armament în funcțiune și să le folosească. Oficialii din cadrul celulei de planificare au elaborat o listă de verificare pentru antrenament și întreținerea acestor arme, inclusiv pentru a se asigura că muniția este pregătită. Și după ce au primit arme mai greu de întreținut, cum ar fi vehiculele blindate, ucrainenii sunt conștienți de faptul că, cu cât cererea este mai urgentă, cu atât devine mai dificilă.

„Dacă folosești un kit care nu intră în sfera lor de acțiune, se va strica”, a declarat primul oficial militar britanic. „Există o voință politică de a avea un efect rapid” care se află în spatele dorinței de a împinge pe teren arme care nu sunt întotdeauna cele mai fiabile, a adăugat oficialul.

Presiuni ale Kievului pentru mai multe arme

Dar Ucraina face presiuni asupra Occidentului pentru a se merge și mai departe. În fruntea listei de dorințe a Kievului se află sisteme multiple de lansare a rachetelor care pot lansa până la o duzină de rachete la o distanță de 80 de mile, pe care oficialii ucraineni au declarat că Statele Unite s-au abținut să le trimită, de teamă să nu escaladeze și mai mult conflictul.

Statele Unite și țările NATO încă se gândesc dacă aceasta va deveni o operațiune oficială, asemănătoare cu podul aerian de la Berlin, care a adus milioane de tone de alimente și alte provizii în zona aliată a orașului german blocat de URSS la sfârșitul anilor 1940.

Adjunctul secretarului american al apărării, Kathleen Hicks, a declarat că Statele Unite pregătesc deja primul lot de ajutor militar pentru Ucraina din pachetul de asistență de 40 de miliarde de dolari al președintelui Joe Biden, care a fost aprobat de Congres săptămâna trecută.

Dar Washingtonul nu este încă pregătit să definească victoria. „Obiectivul SUA se referă în mod fundamental la sprijinul acordat Ucrainei, iar obiectivul final va fi decis în primul rând între Ucraina și Rusia”, a declarat Hicks. „Vrem să sprijinim o abordare care protejează statalitatea Ucrainei și înțelege că, dincolo de asta, totul se va decide între aceste două părți”.

author avatar
Tudor Borcea
1.162 afisari

6 COMENTARII

  1. Nimeni nu a lămurit sau n-am auzit eu, problema rambursării ” sprijinului ” adică este moca și, evident, nu se plătește nimic sau este rambursabil de ucrainieni! În prima situație costurile ajutorului ar trebui sa fie suportat de bugetul amerloc care apoi își vor scoate și ei banu de la proștii, ca Romania, cărora le vor vinde la un suprapreț și mai mare, fiarele vechi drept ” armament ” basca alte resurse și vaxxine. În al doilea caz, vai de săraca Ucraină !

  2. Chiar si asa organizat procesul pare haotic e greu de crezut ca miliarde de dolari se distribuie ‘la cerere’. Inseamna ca ucraina nu are armata, doar trupe teroriste organizate adhoc si cand se organizeaza un grup din asta intra pe craiglist si isi procura arme pe gratis. Scopul declarat american este sa prelungeasca razboiul de gerila cat de mult posibil pentru a slabi rusia. Deci rusia slabeste cand vine un terorist si mai trage cateva gloante te miri pe unde. Gogoneala

  3. D apai voi n ati inteles: n a cerut ajutor in Botswana, Nicaragua sau Zimbabwe.
    Zelinski a cerut „ajutor” exact celor care deja au imprumutat masiv Ucraina. Ca sa se „justifice”.
    Aide mai fratilor, destupati va la minte si treziti va odata din letargia asta post plandemico cretinoida !!!

  4. banii vor veni din taxele pe impozit ale voastre, genialilor. dar binenteles,taxele vor fi mult mai mici in tarile care vand arme ukrainei pentru ca industria de armament plateste si ea taxe guvernului. simplu,nu?

  5. Drogatii amerlicani si pedofilii de englezoi roscovani nu au nici o sansa cu Rusia ,Victorie pentru Rusia care lupta impotriva Diavolului

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Din aliaţi, duşmani? Nicolae Ciucă a anunţat ce s-ar putea întâmpla între el şi Marcel Ciolacu la alegerile prezidenţiale 2024

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, susține că trebuie găsită cea mai bună soluție pentru problemele actuale din România.Asta ar însemna, conform liderului liberal, inclusiv o...

Vânt puternic în mai multe zone din țară. Avertizare de la ANM – HARTA/Cum va fi vremea în București

Vântul va avea intensificări, vineri, în cea mai mare parte a țării. Rafalele vor fi mai puternice la munte, în zona înaltă. Meteorologii au...
proger