AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Unde i-au dus rușii pe luptătorii Batalionului Azov care...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Unde i-au dus rușii pe luptătorii Batalionului Azov care s-au predat la Mariupol. Teribil ce vrea să le facă Putin! – FOTO&VIDEO

azovRĂZBOI ÎN UCRAINA. Unde i-au dus rușii pe luptătorii Batalionului Azov care s-au predat la Mariupol. Teribil ce vrea să le facă Putin! – FOTO&VIDEO / captură video

Autobuzele cu membrii Batalionului Azov, care s-au predat marți, 17 mai, după câteva săptămâni petrecute în oțelăria Azovstal, au plecat sub escorta armatei ruse în Rusia, la Rostov-pe-Don, oraș situat la numai 56 km de Marea Azov.

Există informații că aceștia sunt întemnițați într-o închisoare specială, folosită și ca loc de detenție pentru naziștii capturați de ruși în al doilea Război Mondial. Toți au fost ulterior împușcați în curtea închisorii, în februarie 1943.

Luptătorii din Batalionul Azov, duși într-o închisoare din Rostov-pe-Don

Clădirea, aflată pe strada Gorki, a găzduit de-a lungul istoriei prizonieri celebri, inclusiv pe fostul comandant al Armatei Roșii din timpul Războiului Civil rus, Boris Dumenko, potrivit mailbd.net.

„Predarea nu este o opțiune”, spunea în urmă cu câteva zile comandantul Batalionului Azov, aflat încă în oțelărie, alături de alți câțiva subalterni. Aceștia se tem că vor fi uciși dacă vor fi capturați de forțele ruse.

Schimbul de prizonieri, interzis!

Kievul aşteaptă un schimb de prizonieri, dar este foarte puţin probabil ca Moscova să dea curs unui astfel de demers. Președintele Camerei inferioare a parlamentului rus, a ordonat parlamentarilor să elaboreze un ordin permanent care să interzică schimbul de luptători Azovstal cu prizonierii de război ruși.

„Infractorii naziști nu ar trebui să fie supuși schimburilor. Sunt criminali de război și trebuie să facem totul pentru a-i aduce în fața justiției”, a declarat purtătorul de cuvânt al Dumei de Stat, Viacheslav Volodin.

Regimentul Azov, considerat organizație teroristă

Pe de altă parte, un deputat a declarat că Rusia ar trebui să ia în considerare pedeapsa cu moartea pentru luptătorii „naționaliști” din regimentul ucrainean Azov.

Procuratura Generală a Rusiei a cerut Curţii Supreme a ţării să declare Batalionul Azov drept „organizaţie teroristă”, relatează agenţia de presă Interfax, care citează surse apropiate dosarului. Dosarul va fi examinat în data de 26 mai, cu uşile închise.

author avatar
Andreea Vlad