AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Un „tribunal internațional” pentru „azoviști”. Unde se plănuiește înființarea...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Un „tribunal internațional” pentru „azoviști”. Unde se plănuiește înființarea instanței

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Un „tribunal internațional” pentru „azoviști”. Unde se plănuiește înființarea instanței / Foto: Tass

Soldații ucraineni care s-au predat în timp ce apărau combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, asediat, se vor confrunta cu un „tribunal internațional”, a declarat luni șeful autoproclamatei Republicii Populare Donețk (DNR), susținută de Rusia.

Liderul DNR, Denis Pușilin, a declarat pentru Interfax că toți cei 2.439 de prizonieri de la Azovstal se află în prezent pe teritoriul republicii separatiste. „Plănuim să organizăm un tribunal internațional în republică”, a declarat Pușilin. El a afirmat că o cartă pentru tribunal este deja „în lucru”.

Printre prizonieri, 78 de femei

Pușilin a mai spus că 78 dintre cei reținuți erau femei și a afirmat că printre combatanți se aflau mai mulți cetățeni străini. Predarea în masă a soldaților ucraineni la uzina Azovstal, săptămâna trecută, a marcat sfârșitul unei bătălii sângeroase, care a durat luni de zile, pentru controlul orașului Mariupol, un port strategic din sudul Ucrainei.

Rezistența soldaților în fața forțelor rusești care au încercuit vasta oțelărie a devenit unul dintre simbolurile durabile ale războiului început de Rusia în țara vecină.

Soldații care au luat ultima poziție în interiorul fabricii au reprezentat un amestec de trupe ucrainene și luptători din Batalionul Azov, un grup cu rădăcini de extremă dreapta care s-a îndepărtat între timp de politică pentru a lupta în mod oficial în cadrul armatei ucrainene.

În timp ce Ucraina afirmă că va încerca un schimb de prizonieri pentru a-i readuce acasă pe apărătorii din Azovstal, Moscova nu a dat o indicație clară cu privire la soarta luptătorilor, scrie The Moscow Times.

Rusia îl lasă pe Viktor Medvedciuk ucrainenilor

Negociatorul rus de rang înalt Leonid Sluțki a sugerat sâmbătă că prizonierii din Azov ar putea fi schimbați cu Viktor Medvedciuk, aliat al lui Vladimir Putin, aflat în închisoare, o sugestie reluată de ministrul adjunct de Externe al Moscovei, Andrei Rudenko, luni.

Dar Kremlinul a respins această propunere. „Am spus deja că Medvedciuk este un cetățean al Ucrainei, nu are nimic de-a face cu Rusia și nu este militar”, a declarat  purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Iar în cazul celor care s-au predat la Azovstal, este vorba despre militari și membri ai formațiunilor naționaliste”.

author avatar
Tudor Borcea