AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Un avion rusesc s-a prăbușit peste o casă în...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Un avion rusesc s-a prăbușit peste o casă în Cernihiv. Moartea a lovit câteva străzi mai încolo – VIDEO

avionRĂZBOI ÎN UCRAINA. Un avion rusesc s-a prăbușit peste o casă în Cernihiv. Moartea a lovit câteva străzi mai încolo - VIDEO / foto The New York Times

Războiul din Ucraina continuă să facă victime în rândul civililor. Un incident petrecut în luna martie a ajuns în atenția jurnaliștilor americani de la The New York Times, care au realizat un reportaj cu supraviețuitorii.

Reportajul publicației americane este despre un avion rusesc s-a prăbușit peste o casă în Cernihiv. Locatarii au scăpat ca prin minune, dar moartea a lovit câteva străzi mai încolo.

Un avion de luptă rusesc a făcut praf casa din Cernihiv

Obsesia pentru ordine a Iuliei Hrebnieva a fost cea care a salvat viața familiei sale. Mai întâi, și-a trimis soțul afară ca să repare încuietoarea de la ușa casei, începe textul din The New York Times.

Apoi și-a chemat copiii la subsol, insistând ca aceștia să o ajute să facă ordine în spațiul în care dormeau în fiecare noapte pentru a se pune la adăpost de atacurile cu rachete rusești. Acela a fost momentul în care un avion de luptă rusesc Su-34 s-a prăbușit peste acoperișul casei lor cu două etaje din Cernihiv.

Încă o victimă, în casa din apropiere

La câteva străzi distanță, Vitali Serhienko nu a fost la fel de norocos, scriu jurnaliștii americani. Bărbatul în vârstă, imobilizat la pat, a murit carbonizat.

Pilotul avionului rusesc doborât reușise să se catapulteze. Serhienko și cumnatul său, Serhi Tkacenko, au auzit pași pe acoperiș și au ieșit să vadă ce se întâmplă. Cei doi bărbați se apropiau de sursa zgomotului din direcții opuse, când Serhi a auzit focuri de armă. Pilotul îl împușcase pe cumnatul său în piept, iar acesta a murit prăbușindu-se peste cotețul de pui.

Soțul Iuliei, pilot militar în retragere, a suferit arsuri pe mâini și pe față, dar a reușit să fugă după ajutor și a reușit să-și scoată soția și pe cei patru copii din subsol.

Pilotul s-a predat

Din fericire, pilotul rus nu a mai avut ocazia să-și lanseze bombele, scrie NYT. „Dacă aceste bombe (pe care le purta avionul – n.r.) ar fi căzut peste Cernihiv, ar fi fost mult mai multe victime”, spune Iulia Hrebnieva în timp privește epava avionului, aflată încă în curte, la mai bine de două luni de la întâmplare. „Casa noastră l-a oprit”, spune femeia, dintre ruine.

Pilotul rus a fost găsit câțiva zeci de metri mai încolo. Maiorul Aleksandr Krasnoiarțev avea fața și pieptul pline de sânge. Întins pe spate la pământ, bărbatul a ridicat brațele, implorând: „Nu trageți, mă predau!”, potrivit unei înregistrări video filmate cu telefonul mobil al unui soldat ucrainean.

author avatar
Andreea Vlad