Ucraina a primit ajutor din partea Washingtonului când a ţintit, cu succes, luna trecută, cu rachete de croazieră, crucişătorul Moskva, cea mai importantă navă din flota rusă a Mării Negre.
După ce au zărit o navă de război rusească în Marea Neagră, forțele ucrainene și-au sunat contactele americane pentru a confirma că este de fapt Moskva. SUA au identificat atunci bastimentul drept Moskva şi au furnizat informații despre poziţia sa, transmite CNN.
Totuși, nu este clar dacă SUA știau că Ucraina va lovi nava și SUA nu au fost implicate în această decizie, au spus sursele citate de CNN. Nava s-a scufundat după ce a fost lovită de două rachete de croazieră ucrainene pe 14 aprilie, dând o lovitură uriașă armatei ruse.
Pentagonul neagă tot!
Ulterior, Pentagonul a negat, într-o conferință de presă, că a furnizat „date specifice de țintire” Ucrainei pentru a scufunda Moskva.
„Nu am furnizat Ucrainei informații specifice privind țintirea Moscovei. Nu am fost implicați în decizia ucrainenilor de a lovi nava sau în operațiunea pe care au efectuat-o. Nu aveam cunoștințe prealabile despre intenția Ucrainei de a viza nava.”, spun reprezentanții Pentagonului.
Informația, apărută prima dată la canalul amercian NBC News, reflectă poziția din ce în ce mai înclinată a administrației Biden atunci când vine vorba de împărtășirea informațiilor cu Ucraina, parte a unei schimbări mai ample a politicii pentru a ajuta Ucraina să învingă Rusia decisiv pe câmpul de luptă și să-și slăbească semnificativ armata.
Ridică însă și întrebări despre care sunt liniile roșii ale SUA și ale Rusiei atunci când vine vorba de sprijinul militar al SUA pentru Ucraina.