AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Tren destinat evacuării refugiaților, ATACAT. Conductorul a murit

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Tren destinat evacuării refugiaților, ATACAT. Conductorul a murit

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Tren destinat evacuării refugiaților, ATACAT. Conductorul a murit (sursa foto: info-sud-est.ro)

Situația din Ucraina, pe fondul războiului izbucnit în urmă cu peste două săptămâni, continuă să fie pe prima pagină a ziarelor și în atenția presei din lumea întreagă.

Duminică, 13 martie, s-a aflat că un tren de pasageri care urma să ajungă să preia refugiații evacuați din estul Ucrainei a fost atacat de forțele ruse, din câte a anunțat compania națională ucraineană de transport feroviar, preluată de site-ul BBC.

Garnitura urma să preia, de la stația Lîman, rezidenții evacuați din regiunile Doneţk şi Luhansk, între aceștia și 100 de copii, indică aceeași sursă.

Însă în apropiere de stația Brusyn, din regiunea Donețk, trenul ar fi fost atacat. Conductorul a fost ucis. S-a mai aflat că un alt angajat a fost dus la spital, după ce a fost rănit. Nu se cunosc detalii despre starea acestei persoane rănite.

Un tren cu aproape 900 de refugiați la bord a ajuns zilele trecute în România

O parte dintre ucrainenii care au căutat refugiu dincolo de granițele țării, de la izbucnirea războiului, au ajuns la noi în țară, inclusiv pe calea ferată.

În urmă cu trei zile, respectiv pe 10 martie, CFR Călători anunța că în dimineața aceleiași zile a sosit în România un tren al Căilor Ferate Moldovene cu 10 vagoane având aproximativ 900 de refugiați la bord. O parte dintre refugiați au circulat în direcția Cluj Napoca, 4 vagoanele fiind atașate la trenul IR 1830 Iași – Cluj Napoca, având aproximativ 300 de refugiați la bord.

„Plecarea din Iași a fost la ora 10:56, sosirea în Cluj Napoca fiind estimată în jurul orei 19:30. Restul de 6 vagoane au format trenul IR 12605 Iași – București Nord. Plecarea din Iași a fost la ora 10:45, sosirea în București Nord fiind estimată în jurul orei 17:30 în funcție de opririle solicitate în parcurs de către autorități”, s-a transmis la acea dată într-o informare a CFR Călători, cu tot cu mențiunea: „Cetățenii străini care provin din Ucraina călătoresc gratuit pe teritoriul României cu CFR Călători”.

Pe de altă parte, Poliția de Frontieră a anunțat, duminică, 13 martie, că „în data de 12.03.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 75.902 de persoane, dintre care 16.676 cetăţeni ucraineni (în creștere cu 2 % faţă de ziua precedentă)”.

Sursa citată menționează, totodată, că „pe la frontiera cu Ucraina au intrat în Romania 7.203 cetăţeni ucraineni (în creștere cu 8,7%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 7.789 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 2,6 %)”.

De asemenea, Poliția de Frontieră a transmis, în 13 martie, că „de la declanşarea acestei crize, până la data de 12.03.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 397.542 cetăţeni ucraineni”.

author avatar
Andrei Coman
250 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger