AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Tancuri germane pentru Kiev: Berlinul îl lasă cu ochii-n...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Tancuri germane pentru Kiev: Berlinul îl lasă cu ochii-n soare pe Zelenski

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Tancuri germane pentru Kiev. Berlinul îl lasă cu ochii-n soare pe Zelenski / Foto: Facebook

Producătorul german de armament Rheinmetall nu va putea livra tancuri Leopard 2 Ucrainei mai devreme de 2024, în timp ce acestea sunt în reparații, dacă guvernul de la Berlin decide să le livreze Kievului, a avertizat duminică patronul grupului în coloanele publicației Bild.

Guvernul german a anunțat la începutul lunii ianuarie că va furniza Ucrainei aproximativ 40 de vehicule de luptă pentru infanterie Marder înainte de sfârșitul primului trimestru, pentru a combate forțele rusești, dar pare încă reticent în a livra tancuri grele, chiar dacă ministrul economiei, Robert Habeck, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că „nu a exclus” această opțiune.

„Trebuie să fie complet dezmembrate și reconstruite”

Repararea tancurilor Leopard pe care Rheinmetall le are în stoc ar costa câteva sute de milioane de euro, iar grupul nu va putea începe lucrările până când comanda nu va fi confirmată, a declarat Armin Papperger, președintele consiliului de administrație al companiei, pentru ziarul german.

„Vehiculele trebuie să fie complet dezmembrate și reconstruite”, a spus el.

Franța, Polonia și Marea Britanie au anunțat în ultimele zile că aprovizionează Ucraina cu blindate și tancuri grele (Challenger 2 în cazul Londrei) , marcând o nouă etapă în sprijinul militar occidental pentru Kiev, notează Zone Bourse.

Finlanda, ca și Polonia, ia în considerare furnizarea de tancuri Leopard 2 către Ucraina. Președintele finlandez Sauli Niinistö a declarat că acest ajutor este încă supus anumitor condiții, iar numărul total de tancuri furnizate va fi limitat din cauza faptului că Finlanda, care nu este membră NATO, are granița comună cu Rusia.

Premierul britanic Rishi Sunak și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au salutat  angajamente internaționale similare, inclusiv oferta Poloniei, în contextul în care războiul dintre Rusia și Ucraina se apropie de un an.

author avatar
Tudor Borcea