Americanii iau în serios amenințările Rusiei. 1.000 de soldați americani vor fi trimiși „în zilele următoare” din Germania în România și alți circa 2.000 în Polonia pentru a asigura securitatea aliaților din Europa de Est.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John F. Kirby, a spus că dacă e nevoie, SUA va trimite trupe suplimentare pe Flancul estic al NATO. Trupele vor fi sub comandă americană. Pentagonul a anunțat public decizia după ce președintele Joe Biden a aprobat miercuri, în mod oficial, trimiterea de trupe americane în Europa de Est, inclusiv în România.
Trupele nu sunt permanente
Pentagonul spune că dislocarea trupelor în România s-a făcut la invitația părții române și că a existat o discuție între secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și ministrul român Vasile Dîncu.
„Această dislocare vine la solicitarea oficialilor români”, este poziția oficială a pentagonului.
La această oră, în România mai sunt 900 de militari americani la baza de la Mihail Kogălniceanu, care sunt staționați permanent. Acestora li se adaugă diverse structuri trimise periodic pentru exerciții militare comune cu Armata României.
Mutările de trupe nu sunt permanente ci că sunt un răspuns la tensiunile din Ucraina și că vor fi evaluate ulterior în funcție de evoluția situației, a precizat Kirby.
Putin acuză SUA că vor să atragă Rusia într-un război
Rusia a reacționat, miercuri, la anunțul Statelor Unite că vor trimite 3.000 de militari suplimentari în Europa de Est. Moscova a calificat drept „nejustificată” și „distructivă” această decizie a administrației americane.
De asemenea, președintele Rusiei Vladimir Putin este de părere că lansatoarele de rachetă din România şi Polonia sunt o ameninţare pentru Rusia și că SUA vor să atragă Rusia într-un război. Liderul de la Kremlin s-a plâns că propunerile sale de securitate au fost ignorate de Vest.
„Se cunoaște faptul că noi am primit promisiuni că NATO nu se va extinde spre Est niciun pas. Acest lucru este cunoscut de toată lumea. Acum vedem unde se află NATO – Polonia, România, statele Baltice. Au spus una și au făcut alta, la noi poporul obișnuiște să spună despre aceste lucruri că pur și simplu ne-au înșelat”, a afirmat Vladimir Putin.
„În pofida acestui fapt, SUA a ieșit din acest acord, iar acum, în România și Polonia vor fi în curând, dacă nu sunt deja instalate, sistemele de lansare a rachetelor, rachetele MK41 și Tomahawk pot fi instalate, ce nu constituie un sistem de antirachetă, sunt sisteme ofensive, de atac”, a continuat Vladimir Putin.
Acesta a adăugat că urmează integrarea Ucrainei în NATO.
„Acum să fiți atenți la mine, vă rog să ascultați cu atenție ce vă spun. Ucraina în documentele sale doctrinale cuprinde și faptul că doresc să recupereze peninsula Crimeea pe căi militare. Deci, nu despre ce vorbesc, ci ceea ce au scris în documente. Acum să ne închipuim dacă Ucraina va fi stat NATO, acolo vor fi foarte multe arme, arme de atac, sisteme de atac, ca în România, pentru că nimeni nu le va pune nicio piedică în acest sens. Și atunci, va începe ceva pe peninsula Crimeea, și cum nici nu vorbesc de Donbass, acesta este un teritoriu suveran rusesc, pentru noi acest subiect este închis. Și atunci să ne închipuim cum Ucraina este stat membru și va începe aceste acțiuni, și atunci ne vom lupta cu NATO? Ne vom război cu NATO? Cineva s-a gândit la acest lucru? Se pare că nu!”, a afirmat Vladimir Putin.