AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. SUA și Kievul iau în calcul o invazie rusă...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. SUA și Kievul iau în calcul o invazie rusă în Republica Moldova

RĂZBOI ÎN UCRAINA. SUA și Kievul iau în calcul o invazie rusă în Republica Moldova / Foto: Facebook

Oficiali americani și ucraineni au discutat duminică despre posibilitatea ca președintele rus Vladimir Putin să își extindă invazia din regiunea Donbas din sud-estul Ucrainei în țara vecină, Republica Moldova, stat din Europa de Est care nu este membru NATO.

„Cred că rămâne de văzut unde vor merge de acum încolo”, a declarat consilierul adjunct pentru securitate națională Jon Finer, într-un interviu pentru emisiunea „Meet the Press” de la NBC, referindu-se la forțele rusești. „Dar ele sunt departe de orașe precum Odesa” – orașul-port de la Marea Neagră din sudul Ucrainei – „și cu siguranță de Republica Moldova”.

Forțele rusești „mai au încă multe de luptat”, a adăugat Finer, „și credem că ucrainenii vor fi foarte eficienți în a le respinge”. Întrebat cu privire la modul în care strategia de război a administrației Biden s-ar schimba dacă Rusia ar începe să facă mișcări spre Republica Moldova, Finer a răspuns că Statele Unite au „demonstrat capacitatea de a fi agile” și „de a ne ajusta asistența și abordarea pe măsură ce obiectivele de război ale Rusiei au evoluat”, scrie Politico.

Ambasadorul Rusiei, convocat de Chișinău

„Vom continua să facem acest lucru de-a lungul timpului, în funcție de cum evoluează lucrurile pe câmpul de luptă”, a spus Finer.

Comentariile lui Finer vin după ce agențiile de presă rusești au raportat vineri că Rustam Minnekaiev, comandantul adjunct al districtului militar central al Rusiei, a declarat că Moscova plănuiește să preia controlul deplin asupra Donbasului și a părții de sud a Ucrainei ca parte a noii sale ofensive în țară.

„Controlul asupra sudului Ucrainei este o altă cale spre Transnistria, unde există, de asemenea, dovezi că populația vorbitoare de limbă rusă este oprimată”, a declarat Minnekaiev în cadrul unei întâlniri în regiunea centrală rusă Sverdlovsk.

Transnistria este o regiune separatistă pro-rusă din Republica Moldova, care se învecinează cu Ucraina la sud-vest. Moldova, ca și Ucraina, a făcut parte din URSS până când președintele sovietic Mihail Gorbaciov a dizolvat acest stat comunist în 1991.

De asemenea, Minnekaiev ar fi declarat că Rusia intenționează să stabilească un coridor terestru între Donbas și Crimeea, peninsula de la Marea Neagră, situată la sud de Ucraina, pe care Rusia a confiscat-o și anexat-o ilegal în 2014.

Ministerul moldovean al Afacerilor Externe și Integrării Europene l-a convocat, vineri, pe Oleg Vasnețov, ambasadorul Rusiei în această țară, pentru a-și exprima „profunda îngrijorare” cu privire la comentariile lui Minnegaiev.

„Aceste declarații sunt nefondate și contrazic poziția Federației Ruse de susținere a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel international”, a declarat ministerul într-un comunicat.

În cadrul întrevederii cu Vasnețov, „a fost reiterat faptul că Republica Moldova, în conformitate cu Constituția sa, este un stat neutru, iar acest principiu trebuie să fie respectat de toți actorii internaționali, inclusiv de Federația Rusă”.

„Cine știe? Nu se știe niciodată cu Rusia”

Întrebat duminică despre o potențială invazie rusă în Republica Moldova, Igor Zhovkva, șeful adjunct al biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat pentru NBC că forțele rusești „se pot deplasa oriunde doresc, dar nu o vor face, nu le vom permite să facă acest lucru”.

„Războiul actual al Rusiei a început în 2014 prin capturarea Crimeei și a unei părți din Donbas. Deci, da, acum vor să captureze întregul Donbas. Da, ei vor să aibă legătura între Donbas și Crimeea”, a declarat Zhovkva. „În ceea ce privește Republica Moldova, da, am auzit aceste anunțuri ale oficialilor ruși”, a continuat Zhovkva. „Cine știe? Nu se știe niciodată cu Rusia, dar ar putea fi o posibilitate ridicată”.

După ce s-au retras din jurul capitalei Kiev din nordul Ucrainei la începutul acestei luni, forțele rusești au lansat lunea trecută asaltul anticipat în Donbas, unde se află două zone separatiste deținute în mare parte de separatiștii susținuți de Moscova: așa-numitele Republici Populare Donețk și Lugansk.

Într-o alocuțiune de vinerea trecută, Zelenski și-a repetat avertismentul că invazia Rusiei în Ucraina „a fost concepută doar ca un început” și că Putin intenționează apoi „să captureze alte țări”.

Doug Lute, fost ambasador al SUA la NATO, a fost de acord duminică cu evaluarea lui Zelenski cu privire la ambițiile lui Putin. „Președintele Putin ar vrea să facă asta. El ar dori să extindă puterea Rusiei în vecinătatea sa. El ar dori să recreeze ceva asemănător cu vechiul imperiu rusesc”, a declarat Lute într-un interviu acordat în cadrul emisiunii „This Week” de la ABC. Cu toate acestea, o astfel de restaurare a Uniunii Sovietice „nu se află în capacitățile” lui Putin, a spus Lute, adăugând: „Există un decalaj mare aici între obiectivele sale și mijloacele sale”.

author avatar
Tudor Borcea
579 afisari

3 COMENTARII

  1. Ziare.com UN SITE CE INSTIGA LA URA , CARE IMPUNE CENZURA SI DICTATURA IN ROMANIA !!! FALSI JURNALISTI , SIMPLI COPISTI PLAGIATORI, LINGAI IN CÙR A CLASEI POLITICE , MÙISTI PROFESIONISTI , JEGURI PATENTATE , PLEAVA JURNALISMULUI DE CEA MAI JOASA SPETA , COLABORATORI VIERMANOSI , DEJECTII UMANE .GUNOAIE INFECTE
    SLUGILE CREDINCIOASE SUNT ZILNIC CU ARTICOLE ELOGIOASE , SCARBOASE PANA LA VOMA , SI ODE LA ADRESA JEGURILOR DIN FRUNTEA TARII CE AU DISTRUS TOTAL ROMANIA SI AU INDATORAT-O PENTRU SECOLE

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger