AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. SUA se vor înțelege cu Putin peste capul lui...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. SUA se vor înțelege cu Putin peste capul lui Zelenski. Cedarea de teritorii către Rusia, inevitabilă

Rusia se mai RĂZBUNĂ pe o ţară: interdicție de intrare pentru 32 de oficiali și jurnaliști

Din ce în ce mai multe voci occidentale fac presiuni discret pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Cedarea de teritoriu către Rusia este inevitabilă pentru Volodimir Zelenski.

Decizia președintelui Joe Biden din această săptămână de a acorda Ucrainei încă un pachet de un miliard de dolari pentru efortul său de război împotriva Rusiei nu a împiedicat întrebări la Washington și din partea aliaților SUA cu privire la cât de mult se poate continua acest război.

Un război deja prea costisitor pentru Occident

Washingtonul a avansat un total de 5,6 miliarde de dolari către Kiev de la invazia rusă din 24 februarie. Administrația Biden se confruntă în prezent cu o inflație de 8,5 % în America și cu alte provocări interne.

Rusia, la rândul său, a vândut petrol Occidentului în valoare de 97 miliarde de dolari, suficient pentru a-și finanța războiul din Ucraina și pentru a menține economia afectată de povara sancțiunilor occidentale. Până la sfârșitul anului, Moscova va fi obținut 285 miliarde de dolari din vânzările sale de energie, comparativ cu 236 miliarde în 2021.

Între timp, Occidentul a încetinit livrările de armament avansat pentru Ucraina, a început să se plângă armata ucraineană. Sursele militare occidentale notează că capacitatea forțelor combatante de a absorbi armamentul de ultimă generație scade, în mod tragic, odată cu numărul lor, scrie Debka File.

Pe măsură ce costul războiului devine din ce în ce mai exorbitant, tot mai multe voci se ridică în capitalele occidentale pentru a cere o foaie de parcurs pentru o soluție a războiului din Ucraina.

Președintele francez Emmanuel Macron, aflat săptămâna aceasta în vizită la președintele Volodimyr Zelenski, alături de cancelarul german Olaf Scholz și de premierul italian Mario Draghi, a comentat: „Ucraina ar trebui să decidă singură dacă acceptă sau nu orice concesii teritoriale față de Rusia în vederea încheierii războiului”.

Macron s-a referit astfel la concesii teritoriale, un termen până acum de nepomenit în prezența lui Zelenski, care visează să recupereze teritoriile acaparate de Moscova, inclusiv Crimeea.

De fapt, Macron i-a dat dreptate fostului secretar de stat american Henry Kissinger, care avea o experiență îndelungată în ceea ce privește războaiele interminabile. Veteranul diplomat a fost aspru taxat cu o lună în urmă, când s-a aventurat să îndemne Ucraina „să cedeze teritoriu Rusiei pentru a ajuta la încheierea invaziei”.

Marea piedică deocamdată este că Ucraina și Rusia s-au convins fiecare că victoria este la îndemâna lor, în timp ce faptele de pe teren arată că valul războiului se întoarce în favoarea armatei ruse. Prin urmare, la un moment dat, Kievul nu va putea evita o eventuală înțelegere cu Moscova, care va implica renunțarea la teritoriu.

„Cu cât mai repede, cu atât mai bine”

Dar între timp, suferințele îngrozitoare, morțile, greutățile și distrugerile ajung la un punct de neîntoarcere, în timp ce comunități întregi, sate și orașe sunt reduse la ruine. Până la sfârșitul acestui an, economia Ucrainei se va fi redus cu aproximativ 45 %. Rușii au rechiziționat recolta de cereale din acest an din Ucraina și o vând.

Peste 13 milioane de oameni și-au părăsit casele de la invazia rusă. Potrivit ONU, aproape 5 milioane au fugit în țările vecine, iar 8 milioane au fost strămutate în interiorul țării. În total, 12 milioane de persoane din interiorul Ucrainei au nevoie de ajutor și protecție.

Purtătorii de cuvânt ai administrației Biden își mențin sprijinul public pentru poziția Kievului împotriva unei invazii brutale. Dar, pe măsură ce conflictul se prelungește, un conflict armat între SUA și Rusia ar putea să se profileze, oricât de mult ar încerca Washingtonul să îl evite. O voce de la Washington a fost auzită comentând în această săptămână: „Acest război nesfârșit trebuie să fie rezolvat și cu cât mai repede cu atât mai bine”.

author avatar
Tudor Borcea