AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. SUA se tem de adevăratul PLAN al lui Putin...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. SUA se tem de adevăratul PLAN al lui Putin / Care sunt țările vizate

RĂZBOI ÎN UCRAINA. SUA se tem de adevăratul PLAN al lui Putin / Care sunt țările vizate / Foto: Facebook

Temerile că războiul din Ucraina se va extinde peste granițe sunt în creștere. Acum, teama Washingtonului și a capitalelor europene este că conflictul ar putea escalada în curând într-un război mai amplu – extinzându-se în statele vecine, în spațiul cibernetic și în țările NATO care se confruntă brusc cu o întrerupere a gazului rusesc.

Timp de nouă săptămâni, președintele Joe Biden și aliații occidentali au subliniat necesitatea de a menține războiul pentru Ucraina în interiorul Ucrainei. Însă conflictul amenință să se extindă dincolo de granițele țării invadată de Rusia. Pe termen lung, o astfel de expansiune ar putea evolua într-un conflict mai direct între Washington și Moscova, care să amintească de Războiul Rece, în condițiile în care fiecare dintre cele două părți încearcă să afecteze puterea celeilalte, scrie The New York Times.

Deocamdată, „nucleara” gazelor și provocări

În ultimele trei zile, secretarul american al Apărării a cerut un efort pentru a degrada capacitatea armatei ruse, astfel încât aceasta să nu mai poată invada o altă țară în anii următori. Iar rușii au întrerupt livrările de gaze către Polonia și Bulgaria, care au aderat la NATO după prăbușirea Uniunii Sovietice. Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a denunțat imediat această măsură ca fiind un „instrument de șantaj”.

Explozii au zguduit o zonă în Transnistria, în Republica Moldova – o viitoare țintă naturală pentru ruși, iar depozite de gaz și chiar o fabrică de rachete din Rusia au luat foc în mod misterios sau au fost atacate direct de forțele ucrainene.

Temeri pentru adevărata nucleară

Și, din ce în ce mai des, rușii reamintesc lumii dimensiunea și puterea arsenalului lor nuclear, un avertisment deloc subtil că, dacă forțele convenționale ale președintelui Vladimir Putin se confruntă cu alte pierderi umilitoare, acesta are alte opțiuni.

Oficialii americani și europeni spun că nu văd nicio dovadă că rușii își mobilizează forțele nucleare de pe câmpul de luptă, dar, în culise, ei se gândesc deja cum ar putea reacționa la un test nuclear rusesc, sau la o explozie demonstrativă, deasupra Mării Negre sau pe teritoriul ucrainean.

„Nimeni nu vrea să vadă acest război escaladând mai mult decât a făcut-o deja”, a declarat miercuri John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, întrebat despre amenințările nucleare ale Rusiei. „Cu siguranță nimeni nu vrea să vadă, sau nimeni nu ar trebui să vrea să vadă, că escaladează în domeniul nuclear”.

„Va curge și mai mult sânge”

Oficialii americani și europeni spun că temerile lor se bazează în parte pe convingerea din ce în ce mai mare că conflictul ar putea „continua o perioadă de timp”, după cum a spus recent secretarul de Stat Antony Blinken.

Discuțiile despre o rezolvare diplomatică sau chiar despre o încetare a focului – încercate în diferite momente de liderii Franței, Israelului și Turciei, printre alții – au eșuat. Forțele ucrainene și cele rusești se pregătesc pentru o acțiune de lungă durată, concentrându-se pe ceea ce se așteaptă să fie un război de artilerie în sudul și estul țării, unde Rusia și-a concentrat forțele după o retragere umilitoare din Kiev, capitala ucraineană, și din alte orașe cheie.

„Putin nu este dispus să se retragă, nici ucrainenii nu sunt dispuși să dea înapoi, așa că va curge și mai mult sânge”, a declarat Robin Niblett, director al Chatham House, un think tank britanic. În același timp, determinarea SUA și a Europei de a ajuta Ucraina să învingă rușii s-a întărit, în parte după ce atrocitățile de la Bucea și din alte orașe ocupate de ruși au devenit evidente, chiar și Germania trecând peste obiecțiile sale inițiale și trimițând artilerie și vehicule blindate.

Seth G. Jones, care conduce Programul de Securitate Europeană la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, a declarat miercuri că „riscul unui război care se extinde este serios în acest moment”.

Arme pentru Ucraina și ținte rusești în interiorul NATO

„Victimele rusești continuă să crească, iar SUA se angajează să trimită în Ucraina arme mai puternice care provoacă aceste victime”, a spus Jones. Mai devreme sau mai târziu, a adăugat el, serviciul de informații militare al Rusiei ar putea începe să vizeze aceste transporturi de arme în interiorul granițelor NATO.

Nu toate liniile de comunicare dintre Washington și Moscova s-au prăbușit. Statele Unite și Rusia au anunțat un schimb de prizonieri miercuri dimineață. Schimbul a avut loc în secret în Turcia, unde Trevor Reed, un fost pușcaș marin, a fost schimbat cu un pilot rus pe care Departamentul de Justiție îl numea de mult timp „un traficant internațional de droguri cu experiență”. Dar chiar și acest lucru a avut un aer de întoarcere la Războiul Rece, subliniind cât de mult din conflictul actual este, de asemenea, o luptă pentru putere între Washington și Moscova.

Momentul a părut să întărească argumentul pe care Stephen Kotkin, profesor la Universitatea Princeton și senior fellow la Hoover Institution de la Stanford, l-a prezentat recent în Foreign Affairs, când a scris că „sfârșitul Războiului Rece inițial a fost un miraj”, pe măsură ce efortul de integrare a Rusiei în Occident s-a prăbușit încet.

Dar, până acum, războiul a rămas în mare parte în limitele geografice ale Ucrainei. Statele Unite și aliații lor au declarat că obiectivul lor este de a determina Rusia să își retragă forțele „ireversibil”, după cum a spus Blinken, și să respecte granițele Ucrainei așa cum existau înainte de invazie. Biden a refuzat să impună o zonă de interdicție aeriană care ar pune piloții americani și ruși unul împotriva celuilalt. Putin a denunțat afluxul de arme occidentale pentru a ajuta armata ucraineană, dar nu a atacat niciodată aceste linii de aprovizionare în interiorul teritoriului NATO. Acum, există semne că această reținere se destramă.

Frig și necazuri iarna viitoare în Europa

Atunci când Gazprom, gigantul rusesc din domeniul energiei, a întrerupt fluxul către Polonia și Bulgaria, a fost în mod clar un semnal de alarmă că Germania – extrem de dependentă de gazul rusesc – ar putea fi următoarea. Rusia și-a folosit cea mai puternică armă economică, trimițând un mesaj că poate aduce necazuri și, iarna viitoare, un frig considerabil în Europa de Est și de Vest, fără să tragă un foc de armă. Oficialii americani au declarat că a fost în mod clar un efort de a fragmenta aliații NATO, care au rămas uniți până acum.

Există și alți factori care riscă să extindă conflictul. În câteva săptămâni, se așteaptă ca Suedia și Finlanda să încerce să intre în NATO – extinzând Alianța ca reacție la eforturile lui Putin de a o rupe. Dar procesul ar putea dura luni de zile, deoarece fiecare țară NATO ar trebui să ratifice mutarea, iar acest lucru ar putea deschide o perioadă de vulnerabilitate. Rusia ar putea amenința ambele țări înainte ca acestea să fie acceptate oficial în alianță și să fie acoperite de tratatul NATO care stipulează că un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor.

Dar există din ce în ce mai puține îndoieli că Suedia și Finlanda vor deveni al 31-lea și al 32-lea membru al alianței. Or, o nouă extindere a NATO – exact ceea ce Putin a contestat în ultimele două decenii – ar face explicite noile linii de front ale confruntării cu Rusia.

author avatar
Tudor Borcea