AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Reuniune de criză la Pentagon! / Industria producătoare de...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Reuniune de criză la Pentagon! / Industria producătoare de armament, chemată la raport

RĂZBOI ÎN UCRAINA. SUA se pregătesc de un conflict de ani de zile / Reuniune de criză la Pentagon

Pentagonul îi va primi, miercuri, 13 aprilie, pe președinții celor mai importanți opt producători americani de armament pentru a discuta despre capacitatea industriei de a satisface nevoile de arme ale Ucrainei. Comenzile curg pe bandă rulantă de când Putin a atacat, iar Washingtonul își freacă mâinile la contractele pe care le semnează cu Kievul.

Reaprovizionarea, precum și planificarea în cazul unui război de lungă durată sunt de așteptat să fie discutate în cadrul întâlnirii, au declarat surse pentru Reuters.

Rachete Javelin și Stinger, principala ofertă americană

Biroul de Achiziții al Pentagonului, cumpărătorul de arme al Departamentului Apărării, va găzdui întâlnirea (clasificată) la care va participa și secretarul adjunct al Apărării, Kathleen Hicks, scrie Alarabiya News.

Pentagonul a spus că cele mai utile arme pentru Kiev sunt sistemele mici – rachete antitanc Javelin și rachete antiaeriene Stinger -, pe care Washingtonul și aliații le-au expediat în Ucraina aproape zilnic. Utilizarea lor intensă, precum și eficiența pe câmpul de luptă afișată de forțele ucrainene, a stârnit interesul pentru reaprovizionarea cu aceste arme.

Fiecare companie primește o „felie”

Raytheon Technologies și Lockheed Martin Corp produc împreună rachete Javelin, în timp ce Raytheon produce rachete Stinger. Alți producători de arme de top sunt Boeing Co Northrop Grumman, General Dynamics și L3Harris Technologies.

Casa Albă a declarat săptămâna trecută că a oferit Ucrainei peste 1,7 miliarde de dolari în asistență de securitate, de la începerea conflictului, inclusiv peste 5.000 de rachete Javelin și peste 1.400 de rachete Stinger.

Pentru a accelera aprobarea guvernului SUA pentru vânzările și transferurile de arme produse de contractorii americani, Pentagonul a reînființat o echipă care să răspundă cererii crescute.

author avatar
Tudor Borcea