AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Toate reacțiile internaționale la decizia Rusiei / „Putin merită...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Toate reacțiile internaționale la decizia Rusiei / „Putin merită un răspuns ferm și rapid”

RĂZBOI ÎN UCRAINA. SUA: „Putin merită un răspuns ferm și rapid”. Toate reacțiile internaționale

Decizia președintelui rus Vladimir Putin de a recunoaște independența separatiștilor pro-ruși din Ucraina a stârnit multiple reacții internaționale.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a considerat decizia Moscovei „o încălcare a integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei”. Este „incompatibil cu principiile Cartei Națiunilor Unite”, a denunțat el într-un comunicat de presă.

În SUA, șeful diplomației americane, Antony Blinken, a considerat că decizia lui Vladimir Putin contrazice „angajamentul Rusiei față de diplomație” și merită un răspuns „ferm” și „rapid”.

Franța cere sancțiuni „direcționate” împotriva Rusiei

Președintele francez Emmanuel Macron a condamnat și el decizia președintelui rus și a cerut „sancțiuni europene direcționate” împotriva Moscovei.

Uniunea Europeană a calificat recunoașterea regiunilor separatiste din Donbas drept „o încălcare flagrantă a dreptului internațional” și-i va sancționa „pe cei implicați în acest act ilegal”. „Această măsură constituie o încălcare flagrantă a dreptului internațional, precum și a acordurilor de la Minsk. Uniunea va reacționa cu sancțiuni împotriva celor implicați în acest act ilegal”, scrie Le Point.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat decizia:

„Aliații îndeamnă Rusia, în cei mai fermi termeni, să aleagă calea diplomației, să renunțe imediat la acumularea sa militară masivă în și în jurul Ucrainei și să-și retragă forțele în conformitate cu obligațiile și angajamentele sale internaționale”.

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a considerat că Vladimir Putin „își neagă toate angajamentele sale” față de comunitatea internațională. „Avertizăm în mod expres împotriva oricărei escalade militare ulterioare din partea Rusiei”, a adăugat ea.

China și India se uită în altă parte

China nu a condamnat în mod explicit Rusia și a cerut luni actorilor crizei ucrainene „să dea dovadă de reținere și să evite orice acțiune care ar putea alimenta tensiunile”. O poziție similară a adoptat și India.

Premierul britanic Boris Johnson a denunțat, la rândul său, „o încălcare flagrantă a suveranității” Ucrainei și o „repudiere” a acordurilor de pace de la Minsk.

Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a „condamnat ferm această serie de acțiuni ale Rusiei”, spunând că acestea încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

„Dacă are loc o invazie, vom coordona un răspuns puternic, inclusiv sancțiuni, în consultare cu G7 și comunitatea internațională” – Fumio Kishida.

Premierul australian Scott Morrison s-a declarat în favoarea adoptării „sancțiunilor puternice și severe împotriva Rusiei”.

author avatar
Tudor Borcea
312 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger