AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Separatiștii din Lugansk fac referendum pentru alipirea la Rusia

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Separatiștii din Lugansk fac referendum pentru alipirea la Rusia

Care sunt „consecinţele” stabilite deja de Kremlin asupra securităţii zonelor anexate în Ucraina

Separatiștii teritoriului din Lugansk ar putea organiza în curând un referendum pentru a se alătura Rusiei.

Leonid Pasecinik, liderul acestui teritoriu separatist, s-a declarat optimist cu privire la rezultatul acestui referendum care ar putea avea loc „în viitorul apropiat”.

„Sunt sigur că se va întâmpla”

„Cred că în viitorul apropiat va avea loc un referendum pe teritoriul republicii (autoproclamata „republică” Lugansk), în timpul căruia poporul își va exercita dreptul constituțional absolut și își va exprima opinia privind aderarea la Federația Rusă”, a spus el, citat de agențiile ruse.

„Nu știu de ce, sunt sigur că se va ântâmpla”, a adăugat Pasecinik, fără a oferi detalii despre o posibilă data a acestui referendum, scrie Le Figaro.

„Republicile” separatiste pro-ruse Donețk și Lugansk, a căror independență a recunoscut-o doar Moscova, sunt situate în bazinul minier rusofon Donbas (estul Ucrainei) și au scăpat de sub controlul Kievului din 2014.

Războiul care i-a confruntat pe separatiști cu autoritățile de la Kiev a ucis de atunci peste 14.000 de oameni.

Independența lor, proclamată în urma referendumurilor, nu este recunoscută de comunitatea internațională. Pe 21 februarie, într-o secvență foarte coregrafiată, președintele Vladimir Putin le-a recunoscut independența și a răspuns cererii lor de „cooperare în apărare”.

Acesta a fost preludiul la invazia, pe 24 februarie, a trupelor ruse în Ucraina, pe motiv, potrivit Kremlinului, de apărare a acestor teritorii separatiste.

author avatar
Tudor Borcea
346 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger