AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Șeful grupului Wagner își laudă combatanții, în rivalitate cu...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Șeful grupului Wagner își laudă combatanții, în rivalitate cu armata rusă

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Șeful grupului Wagner își laudă combatanții, în rivalitate cu armata rusă / Foto: printscreen

Evgheni Prigojin, șeful grupului Wagner, a lăudat „cea mai aprigă disciplină” și autonomia militară a trupelor sale, care se luptă pentru a prelua controlul asupra orașului Soledar din estul Ucrainei.

„Independenți” și „supuși unei discipline de fier”. Liderul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a lăudat eficiența trupelor sale în Ucraina, unde acestea se află adesea în concurență cu armata regulată rusă.

„Nimeni nu poate da înapoi”

Într-o înregistrare video publicată sâmbătă, de serviciul său de presă, Evgheni Prigojin a vorbit despre motivele pentru care luptătorii săi au reușit să captureze orașul Soledar, în estul Ucrainei, un anunț negat în continuare de Kiev.

Prigojin spune că oamenii săi sunt foarte experimentați și „își îndeplinesc toate obiectivele în mod independent”, deoarece au propriile avioane, artilerie și vehicule blindate.

„Cel mai important lucru este sistemul de comandă, care a fost perfecționat. Grupul Wagner ascultă pe toată lumea, fiecare poate spune ce gândește”, a declarat Evgheni Prigojin, informează Le Figaro.

Dar „după ce se ia o decizie, toate misiunile sunt îndeplinite, nimeni nu mai poate da înapoi. Este cea mai aspră disciplină care ne oferă această posibilitate”, a continuat el, îmbrăcat în camuflaj alături de un bărbat pe care l-a prezentat ca fiind comandant Wagner în bătălia de la Soledar.

Aceste comentarii ale lui Evgheni Prigojin par a fi o nouă critică voalată la adresa înaltului comandament militar rus, care este acuzat, chiar și de unii dintre susținătorii lui Vladimir Putin, de lipsă de coordonare și de faptul că este departe de realitățile de pe teren.

„Încercări de a ne fura victoriile”

În ultimele luni, Prigojin i-a criticat în repetate rânduri pe comandanții trupelor ruse, în special în timpul succeselor militare ucrainene din această toamnă în regiunile Harkov (est) și Herson (sud).

Vineri, armata rusă a anunțat capturarea orașului Soledar, fără a-i menționa inițial pe luptătorii Wagner. Evgheni Prigojin, prin intermediul serviciului său de presă, a regretat „încercările permanente de a fura victoriile” grupului său.

Într-o mișcare rară, Ministerul rus al Apărării a emis ulterior o declarație în care a lăudat „curajul” oamenilor lui Prigojin din Soledar.

Semn al unei puteri în creștere, Evgheni Prigojin (61 de ani) a recunoscut în septembrie că a fondat Wagner după ce ani de zile a negat acest lucru. În prezent, el vizitează în mod regulat frontul ucrainean și se exprimă în mod activ prin intermediul serviciului său de presă.

author avatar
Tudor Borcea
266 afisari

2 COMENTARII

  1. Cine permite formarea de grupari paramilitare inarmate in detrimentul armatei regulate, armata obligata prin lege sa respecte ordinile superiorilor, este un mare prost. La un moment aceste grupari paramilitare se vor intoarce impotriva celui care i-a permis infiintarea, pe principiul aluia „care da mai mult, este pretenul meu…”.

  2. Cine permite formarea de grupari paramilitare inarmate in detrimentul armatei oficiale, armata obligata prin lege sa respecte ordinile superiorilor, este un mare prost. La un moment aceste grupari paramilitare se vor intoarce impotriva celui care i-a permis infiintarea, pe principiul aluia „care da mai mult, este pretenul meu…”.

Comments are closed.