AcasăȘTIRI EXTERNEMacron, cinic: Franța NU SE BAGĂ dacă Rusia dă cu bomba nucleară...

Macron, cinic: Franța NU SE BAGĂ dacă Rusia dă cu bomba nucleară în Ucraina!

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Scenariul unui atac nuclear tactic al Rusiei. Prima țară UE care spune cum îi va răspunde lui Putin / Foto: Facebook

Emmanuel Macron a declarat miercuri, 12 octombrie, că Franța nu va riposta cu arme nucleare la un atac nuclear tactic al lui Vladimir Putin în Ucraina.

Întrebat de jurnalista Caroline Roux, la postul France 2, care ar fi răspunsul Franței „la un atac tactic al Rusiei în Ucraina”, Emmanuel Macron a răspuns: „Nu aceasta este doctrina noastră astăzi”.

„Toate părțile trebuie să se așeze la masă cu Ucraina și Rusia”

Șeful statului și-a detaliat anterior comentariile, explicând: „Rusia are arme nucleare. Franța are, de asemenea, o doctrină nucleară bazată pe interesele fundamentale ale națiunii, care sunt foarte clar definite. Nu este vorba deloc de ceea ce ar fi în discuție dacă ar avea loc un atac balistic nuclear în Ucraina sau în regiune”, potrivit La Depeche.

Cu toate acestea, președintele a declarat că un astfel de atac ar fi „o responsabilitate istorică din partea Rusiei de a folosi arme nucleare. În calitate de putere nucleară, Rusia are această responsabilitate, iar Vladimir Putin știe acest lucru”.

Pentru a evita o astfel de escaladare a violențelor, Emmanuel Macron susține că este esențial să se continue dialogul cu președintele rus: „Evident că voi continua să vorbesc cu el. Ori de câte ori va fi nevoie, voi vorbi cu el. Și, la un moment dat, toate părțile interesate vor trebui să se așeze la masă cu Ucraina și Rusia”.

Pentru a evita „orice escaladare a conflictului”, Macron consideră că Franța trebuie să continue să „ajute Ucraina să reziste și să construiască pacea” și să evite ca conflictul „să se extindă fie pe plan geografic, fie pe plan vertical, adică prin utilizarea de arme chimice sau nucleare”.

„Există o regulă simplă: avem o doctrină, este clară: disuasiunea (nucleară) funcționează, dar cu cât vorbim mai puțin despre ea, cu cât agităm mai puțin amenințarea, cu atât suntem mai credibili”, a conchis el, considerând că „prea mulți oameni” vorbesc despre ea. Ultimul pe listă fiind președintele SUA, Joe Biden, care a evocat un Armaghedon nuclear cu care omenirea este în pericol să se confrunte.

author avatar
Tudor Borcea