AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia vrea o nouă ordine mondială, alături de China...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia vrea o nouă ordine mondială, alături de China / Strategia comună Moscova-Beijing

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia vrea o nouă ordine mondială, alături de China / Strategia comună Moscova-Beijing

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a sosit miercuri, 30 martie, în China, în prima sa vizită la acest aliat-cheie al Moscovei, de când Vladimir Putin a lansat, luna trecută, războiul în Ucraina.

Într-o postare pe contul său de socializare Weibo, ambasada Rusiei din Beijing a confirmat că Lavrov a aterizat în orașul Huangshan.

Lavrov, așteptat în costume de protecție

Ambasada a publicat fotografii cu delegații care coborau dintr-un avion și care au fost întâmpinați de oficiali din domeniul sănătății îmbrăcați în costume sanitare de protecție.

Serghei Lavrov a anunțat  o ordine mondială „mai justă” în parteneriat cu China, în timpul primei sale vizite în țară de la invadarea Ucrainei. „Trăim o etapă foarte serioasă în istoria relațiilor internaționale”, a declarat șeful diplomației de la Kremlin la începutul unei întâlniri bilaterale cu omologul său chinez, Wang Yi.

„Sunt convins că la finalul acestei etape, situația internațională va fi mult mai clară și că noi, împreună cu dumneavoastră, și cu susținătorii noștri, ne vom îndrepta către o ordine mondială multipolară, justă, democratică”, a spus Lavrov către omologul său chinez.

Beijingul, care împărtășește cu Moscova o ostilitate manifest față de Statele Unite, a refuzat să condamne, după 24 februarie,  invazia rusă în Ucraina, preferând să denunțe sancțiunile occidentale împotriva Rusiei.

La începutul acestei luni, Wang Yi a salutat chiar o prietenie „solidă” cu Moscova și a apărat preocupările „rezonabile” ale Rusiei pentru securitatea sa.

Cu câteva săptămâni înainte de războiul din Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a fost primit cu căldură de omologul său chinez Xi Jinping la Beijing. Cele două țări au celebrat apoi o prietenie „nelimitată” și au denunțat „extinderea” NATO.

Serghei Lavrov se află în China pentru o întâlnire de două zile dedicată nu Ucrainei – cu toate că neoficial acest subiect va fi unul major la masa discuțiilor – ci Afganistanului, în cadrul căreia ar trebui să se întâlnească cu un diplomat american, scrie Le Journal de Montreal.

Cu talibanii la masa verde

Întâlnirea reunește șapte țări vecine ale Afganistanului: pe lângă Rusia și China, include Pakistan, Iran, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan. Este așteptat și șeful diplomației talibanilor aflați la putere la Kabul, Amir Khan Muttaqi, potrivit presei chineze.

Totodată, trebuie organizată o întâlnire a unui „mecanism de consultare” privind Afganistanul, cu participarea diplomaților din China, Rusia, Pakistan și, de asemenea, Statele Unite, a anunțat Beijingul.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, reprezentantul special al Washingtonului pentru Afganistan, Tom West, urmează să participe la întâlnire.

Aceste întâlniri au loc la o săptămână după o vizită la Kabul a ministrului chinez de externe, pentru prima dată de când fundamentaliștii islamiști au ajuns la putere în august anul trecut.

China împarte o mică graniță de 76 de kilometri la altitudine foarte mare cu Afganistan. Beijingul se teme de multă vreme că vecinul său va deveni o bază de rezervă pentru separatiștii și islamiștii din etnia uigură, majoritară în vasta sa regiune Xinjiang (nord-vest).

author avatar
Tudor Borcea
459 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger