AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia trimite roboți pe șenile în Donbas / Ce...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia trimite roboți pe șenile în Donbas / Ce este misteriosul Uran-6

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia trimite roboți pe șenile în Donbas / Ce este misteriosul Uran-6

Anul trecut, Rusia a anunțat crearea unei unități complet „robotizate”, cu aproximativ douăzeci de roboți Uran-6. Aceste UGV (Unmanned Ground Vehicle) se află acum în Donbas.

În septembrie 2021, armata rusă a anunțat că a angajat roboți înarmați Platform-M în timpul manevrelor Zapad-21, efectuate împreună cu forțele din Belarus. În plus, cu câteva luni mai devreme, anunțase și crearea viitoare a unei unități complet „robotizate” care, cu aproximativ douăzeci de roboți Uran-6, urma să fie responsabilă de „dezvoltarea doctrinelor de angajare și de formarea viitorilor operatori”.

Roboți-curățători de mine

De la începutul invaziei Ucrainei, din 24 februarie, niciun robot înarmat (UGV, Unmanned Ground Vehicle) nu a fost raportat, din toate echipamentele angajate de forțele ruse. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că rușii nu folosesc UGV.

Un videoclip care circulă de câteva zile pe rețelele de socializare arată un robot de tip Uran-6 în acțiune în regiunea Donbas. Cel puțin, așa afirmă combatanții „Republicii Populare Lugansk”, recunoscută de Moscova în februarie. În ciuda aspectului descurajator, Uran-6 nu este înarmat. A fost conceput pentru a sprijini militarii în operațiunile de deminare.

Poate fi echipat cu o lamă sau o rolă în față și este montat pe un șasiu pe șenile, Uran-6 este controlat de un operator plasat la o distanță de 1000 până la 1500 de metri, datorită celor patru camere care oferă operatorului  o vedere de 360 ​​de grade. Cu o masă de peste cinci tone și echipat cu un motor diesel cu 6 cilindri, autonomia acestui robot este de aproximativ 16 ore, scrie Opex 360.

De când a fost dezvăluit oficial, Uran-6 a fost angajat în Siria în 2016 și, mai recent, în Nagorno-Karabah, unde Rusia a desfășurat un „contingent de menținere a păcii”, în cadrul unui acord semnat de Azerbaidjan și Armenia în noiembrie 2020.

Rămâne de văzut dacă forțele ruse vor angaja (dacă nu au făcut-o deja) roboții Platform-M și Uran-9 în Ucraina, așa cum au făcut-o în Siria. Acest lucru a surprins multă lume, începând cu americanii.

author avatar
Tudor Borcea
1.258 afisari

4 COMENTARII

    • Federația Rusă curăță fundul Mării Negre mai întâi. Apoi, mai vedem… Probabil că au ceva de curățat dincolo de Urali.

  1. Nazism e în capul dezorientaților . Când din întreaga lume mai ai alte 4 (patru) state și astea sunt Bielorusia, Eritreea, Siria și Coreea de Nord ceva e teribil de greșit. Asta pentru a folosi terminologia elegantă. Ca atare „succesul” se va putea materializa cu o izolare internațională care va concura cu cea a Coreei de Nord.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger