AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia spune că distrus sisteme S-300 livrate Kievului de...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia spune că distrus sisteme S-300 livrate Kievului de „o țară europeană”

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia spune că distrus sisteme S-300 livrate Kievului de „o țară europeană”

Rusia a distrus sisteme de rachete antiaeriene S-300 care au fost furnizate Ucrainei de către o țară europeană, a anunțat luni Ministerul rus al Apărării.

Ministerul a spus că rachetele rusești Kalibr lansate de pe mare au distrus duminică patru lansatoare S-300 care erau ascunse într-un hangar de la periferia orașului ucrainean Dnipro.

Slovacia: Sunt minciuni rusești

Rusia a declarat de asemenea că 25 de militari ucraineni au fost loviți în acest atac. Ministerul rus nu a spus ce țară europeană a furnizat sistemele S-300 Ucrainei. Slovacia, care a donat Ucrainei un astfel de sistem antirachetă, a dezmințit duminică că cel pe care l-a furnizat ar fi fost lovit de ruși. Potrivit Slovaciei, astfel de rapoarte sunt minciuni rusești.

Pentru a contracara invadarea teritoriului său de către Rusia, Ucraina a cerut membrilor NATO să îi pună la dispoziție avioane de luptă, vehicule blindate, rachete și sisteme de baterii de apărare antiaeriană S-300. De reamintit că și Statele Unite au avut controlul asupra unui astfel de sistem după Războiul Rece, în scopuri de informații.

Anterior, ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad, a anunțat disponibilitatea Bratislavei de a ceda Ucrainei o baterie S-300, dar cu condiția de a putea avea un „sistem de înlocuire adecvat”. Ceea ce a fost cazul, SUA anunțând că va trimite o baterie Patriot PAC-3 în Slovacia.

Forțele ruse au doborât, de asemenea, două avioane Su-25 ucrainene în apropierea orașului Izium și au distrus două depozite de muniții, dintre care unul se afla în apropierea orașului Nikolaiev (Mikolaiv), din sud, a mai indicat Ministerul rus al Apărării.

author avatar
Tudor Borcea