AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia primește arme de contrabandă împotriva forțelor lui Zelenski...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia primește arme de contrabandă împotriva forțelor lui Zelenski / Rețelele din Irak și Iran

Rusia primește muniții arme și echipamente militare provenite din Irak pentru efortul său de război în Ucraina, cu ajutorul rețelelor iraniene de contrabandă cu arme, potrivit membrilor milițiilor irakiene susținute de Iran și ai serviciilor regionale de informații care cunosc acest proces.

Lansatoare de grenade (RPG), rachete antitanc, precum și sisteme lansatoare de rachete de concepție braziliană, au fost trimise în Rusia din Irak, în timp ce rezultatele războiului-fulger dorit de Vladimir Putin în Ucraina nu au fost deloc pe măsura așteptărilor Moscovei.

Schimbare dramatică în strategia rusă

Un sistem de rachete Bavar 373 de fabricație iraniană, similar cu sistemul S-300 rusesc, a fost și el trimis Moscovei de autoritățile de la Teheran, care au trimis și un S-300, potrivit unei surse care a contribuit la organizarea transportului, scrie The Guardian.

Folosirea lumii interlope a traficului de arme ar semnala o schimbare dramatică a strategiei ruse, în timp ce Moscova este forțată să se sprijine pe Iran, aliatul său militar din Siria, în urma noilor sancțiuni declanșate de invazia Ucrainei. Evoluțiile au, de asemenea, implicații uriașe pentru direcția și volumul comerțului în afacerile de trafic internațional de arme.

Irakul a găzduit trupe americane și occidentale de la răsturnarea lui Saddam Hussein în 2003, iar SUA au antrenat și aprovizionat diverse unități ale armatei și forțelor speciale irakiene pentru a apăra guvernul de la Bagdad împotriva insurgențelor. După două decenii de război, țara este plină de arme.

„Orice este anti-SUA ne face fericiți”

O mare parte au trecut legal în mâinile milițiilor șiite susținute de Iran, care se opun prezenței SUA în țară, dar din 2016 au fost integrate oficial în forțele armate irakiene ca parte a luptei împotriva ISIS.

RPG-uri și rachete antitanc aflate în posesia Hashd al-Shaabi (Forțele de mobilizare populară, cea mai puternică umbrelă a miliției șiite, organizație formată din zeci de facțiuni armate), au fost transportate în Iran prin punctul de trecere a frontierei Salamja la 26 martie, unde au fost primite de armata iraniană și trimise în Rusia pe mare, a spus un comandant al miliție care controlează acest punct de trecere.

Ḥashd al-Shaabi a demontat și trimis în bucăți două sisteme de lansatoare de rachete Astros II, proiectate în Brazilia, cunoscute în Irak sub numele versiunii construită sub licență Sajil-60, în Iran, la 1 aprilie, potrivit unei surse din cadrul organizației.

„Nu ne interesează unde ajung armele grele (pentru că nu avem nevoie de ele în acest moment)”, a spus o sursă Hashd al-Shaabi. „Orice este anti-SUA ne face fericiți”.

Trimise pe mare în portul Astrahan

Trei nave de marfă capabile să transporte astfel de încărcături – două sub pavilion rusesc și una sub pavilion iranian – au traversat Marea Caspică de la portul iranian Bandar Anzali la portul din Astrahan, oraș rusesc la delta Volgăi, în intervale de timp stabilite.

Sancțiunile economice extinse impuse Moscovei de către națiunile occidentale de la invazia din 24 februarie au inclus interzicerea bunurilor cu dublă utilizare – articole cu scop civil și militar – cum ar fi piese de schimb pentru vehicule și anumite tipuri de electronice și dispozitive optice, precum și articole cu utilizări militare evidente.

Se pare că producătorii ruși au fost puternic afectați de noile restricții, Ucraina afirmând că principala fabrică de vehicule blindate a țării, precum și o fabrică de tractoare, au rămas fără piese pentru fabricarea și repararea tancurilor.

Pierderile semnificative au adus puține câștiguri: Moscova pare să fi renunțat deocamdată la încercarea sa inițială de a ocupa capitala, Kiev, în schimb retrăgându-se și repoziționând forțele terestre pentru un nou asalt asupra regiunii Donbas, în sud-estul Ucrainei.

Oficialii americani au mai spus că Rusia a cerut arme Chinei și ajutor în sprijinul operațiunii sale în Ucraina. Aliatul Rusiei, Serbia, a preluat livrarea unui sistem antiaerian chinez într-o operațiune secretă în weekend, pe fondul îngrijorărilor occidentale cu privire la acumularea de arme în Balcani, în același timp cu războiul din Ucraina, care ar putea amenința pacea fragilă în regiune.

author avatar
Tudor Borcea
468 afisari

5 COMENTARII

  1. Borcea,ca esti sluga ordinara stim,dar nu ne lua de prosti.Invit toate lichelele platite de la National sa antesemneze articolele ,era sa zic plagiatele,in tabloul principal, sa nu va mai deranjam cu prezenta.

  2. Totul ce este contra NATO este bine venit ,NATO organizatie criminala condusa de drogatii americani

    • Ai tras temeinic pe nas astăzi? Altfel nu se explica logic prostiile pe care le debitezi.

  3. BORCEA SI JACOTA doi pumpicuristi si labagiidar s/a scumpit toate trebuie si gura lor sa manince ceva

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger