AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA / Rusia pregătește două submarine nucleare / Putin își...

RĂZBOI ÎN UCRAINA / Rusia pregătește două submarine nucleare / Putin își pune în practică amenințările / Forțele convenționale lasă loc rachetelor balistice

RĂZBOI ÎN UCRAINA / Rusia pregătește două submarine nucleare / Putin își pune în practică amenințările / Forțele convenționale lasă loc rachetelor balistice

Rusia pregătește încă două submarine nucleare în timp ce Vladimi Putin ridică rolul armelor nucleare în contextul războiului cu Ucraina. În urma pierderilor mari de armament conventional în Ucraina, rolul armelor nucleare în strategia de apărare și descurajare a Moscovei ar putea crește și mai mult.

Pregătirile sunt în plină desfășurare la uriașul șantier Sevmaș din orașul Severodvinsk, din nordul Rusiei. Două noi submarine cu propulsie nucleară vor pleca de îndată ce gheața se va topi în Marea Albă pentru testare.

„Generalissim Suvorov” face parte din a patra generație de submarine strategice din clasa Borei-A. Va fi înarmat cu 16 rachete balistice Bulava, fiecare capabilă să transporte șase focoase nucleare. Al doilea submarin care este gata să plece pentru teste pe mare este „Krasnoiarsk”, din clasa Yasen-M.

„Submarinele au un loc special în sufletul lui Putin”

Ambele nave sunt acum pregătite de echipele de punere în funcțiune, potrivit Sevmaș. „Toate lucrările se desfășoară în conformitate cu programul”, a menționat Mihail Fedianevski, șeful echipei de livrare.

Submarinele din clasa Yasen-M sunt nave polivalente care pot transporta diferite arme, inclusiv cele mai avansate rachete de croazieră hipersonice Zirkon, cu rază lungă de acțiune. Există zece silozuri pentru rachete de croazieră lansate vertical la aceste submarine.

În ciuda crizei economice actuale a Rusiei în urma sancțiunilor internaționale, șantierul naval Sevmash asigură că va urma ordinele președintelui Putin de a „crește ritmul de reînnoire a Marinei, de a construi submarine moderne, de diferite modele și clase”.

Katarzyna Zysk, profesor de relații internaționale la Institutul Norvegian pentru Studii de Apărare, spune pentru Barents Observer că noile submarine sunt o prioritate de top în efortul de modernizare a armelor lui Putin.

Ea notează că submarinele din clasa Borei, cât și din clasa Yasen joacă „roluri centrale în apărarea și strategia de descurajarea a Rusiei”. „Sunt proiecte prestigioase care au un loc special în sufletul lui Putin”.

„Programul de construcție și resursele financiare alocate acestuia nu pot fi afectate imediat de criza economică care urmează. Perspectiva pe termen mediu și lung este, totuși, mult mai incertă”, spune Katarzyna Zysk.

În plus față de „Krasnoiarsk”, șantierul Sevmash are încă patru nave din clasa Yasen în diferite etape de construcție. Submarinele vor avea sediul atât la  Flota de Nord pe coasta Mării Barents, cât la Flota Pacificului în Orientul Îndepărtat.

Există, de asemenea, încă patru submarine port-rachete balistice din clasa Borei care urmează să fie lansate în Severodvinsk până în 2029, când această clasă va fi coloana vertebrală a disuasiunii nucleare maritime a Moscovei. Clasa Borei înlocuiește vechile submarine Delta-IV și Delta-III care efectuează în prezent patrule de descurajare, inclusiv sub gheața arctică.

Slăbirea forțelor convenționale ruse

Katarzyna Zysk spune că pierderile mari de arme convenționale ale Rusiei în războiul din Ucraina ar putea spori și mai mult importanța armelor nucleare, inclusiv a celor desfășurate pe submarine. „Având în vedere slăbirea forțelor convenționale ruse, rolul armelor nucleare în apărarea și descurajarea Rusiei poate crește și mai mult”.

Zysk detaliază: „Până în prezent, descurajarea nucleară s-a dovedit extrem de eficientă pentru Rusia în confruntarea în curs: amenințarea lui Putin cu o escaladare majoră la nivel nuclear a fost printre motivele cheie ale reținerii Occidentului de a se implica militar direct în Ucraina”.

Înaintea ceremoniei de predare a submarinului „Novosibirsk” în decembrie anul trecut, președintele Putin a avertizat că Rusia este pregătit să ia măsuri militare pentru a contracara măsurile „neprietenoase ale NATO””.

 

author avatar
Tudor Borcea
562 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger