AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia: Masacrul din gara Kramatorsk, o provocare ucraineană /...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia: Masacrul din gara Kramatorsk, o provocare ucraineană / Ce a transmis Joe Biden

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia: Masacrul din gara Kramatorsk, o provocare ucraineană / Ce a transmis Joe Biden

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut „un răspuns mondial ferm” după bombardamentul unei gări din estul Ucrainei, la Kramatorsk, unde civili se adunaseră pentru a părăsi zona de teama unei ofensive rusești, masacru care a stârnit o puternică indignare occidentală. Rusia dezminte o implicare în bombardarea gării.

Biden: „O atrocitate oribilă”

„Aceasta este o altă crimă de război rusă pentru care toți cei implicați vor fi trași la răspundere”, a spus Zelenski într-un mesaj video, referindu-se la bombardamentul de vineri cu rachete, care a ucis 52 de persoane, inclusiv cinci copii, potrivit unui raport final al autorităților locale.

Președintele american Joe Biden a denunțat o „atrocitate oribilă” comisă de Moscova, iar diplomația franceză o „crimă împotriva umanității”.

Moscova: „O provocare ucraineană”

Moscova a negat că este responsabilă pentru atac, spunând că nu are tipul de rachetă care ar fi fost folosită, înainte de a denunța o „provocare” ucraineană.

La fața locului au fost găsite fragmente ale unei rachete tactice Tochka-U. Ministerul rus al Apărării a subliniat că forțele ruse nu aveau sarcini de tir și nu au planificat nici una pentru 8 aprilie la Kramatorsk, scrie Tass.

Conform datelor Ministerului rus al Apărării, lovitura împotriva gării Kramatorsk a fost efectuată de un batalion de rachete al forțelor armate ucrainene din comunitatea Dobropolie, la 45 km sud-vest de oraș.

Un înalt oficial al Departamentului de Apărare al SUA a respins argumentele autorităților ruse. „Remarc că inițial au raportat o lovitură reușită și că au retractat doar după raportarea unor victime civile”, a spus oficialul.

Ministerul rus al Apărării anunțase vineri că armata rusă a distrus cu rachete de mare precizie „arme și alte echipamente militare în stațiile Pokrovsk, Sloviansk și Barvinkove”, localități situate toate nu departe de Kramatorsk, „capitala” părții din Donbas aflată încă sub control ucrainean, scrie Boursorama.

Pe rămășițele unei rachete scria în rusă „Pentru copiii noștri”. O expresie recurentă a separatiștilor pro-ruși cu referire la copiii lor uciși în primul război din Donbas, care a început în 2014.

Ajunsă vineri în Ucraina pentru o vizită de sprijin, însoțită de șeful diplomației UE Josep Borrell, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a denunțat, la rândul ei, atacul din Kramatorsk.

După ce și-a retras trupele din regiunea Kiev și nordul Ucrainei, Rusia are prioritate cucerirea totală a Donbasului, unde o parte este controlată din 2014 de separatiștii pro-ruși.

author avatar
Tudor Borcea
430 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger