AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia începe asaltul deciziv asupra Azovstal! / Ploaie de...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia începe asaltul deciziv asupra Azovstal! / Ploaie de rachete peste buncărul Batalionului Azov – VIDEO

Unitățile armatei ruse au început marți, 3 mai, o ofensivă asupra uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol, ultima redută a rezistenței din acest oraș.

Civilii care mai erau în această uzină au fost evacuați în ultimele zile grație unui armistițiu negociat de ONU direct cu președintele rus Vladimir Putin.

Batalionul Azov îi cere ajutor lui Zelenski

„Unitățile armatei ruse și ale Republicii Populare Donețk, cu ajutorul artileriei și al avioanelor, încep să distrugă «pozițiile de tragere» ale combatanților ucraineni care au părăsit fabrica”, a anunțat Ministerul Apărării, citat de agențiile ruse.

„În prezent, unități ale armatei ruse și ale Republicii Populare Donețk, folosind artileria și aviația, încep să distrugă pozițiile de tragere ale combatanților ucraineni care au ieșit din fabrică”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Vadim Astafiev.

Tactica Batalionului Azov. Ce rol au jucat civilii

Astafiev a mai declarat că Batalionul Azov a „folosit” încetarea focului, declarată pentru evacuarea civililor, pentru a ieși din subsolurile uzinei siderurgice și pentru „a lua poziții de tragere pe teritoriu și în clădirile uzinei”.

„Am fost bombardați toată noaptea (…), două femei au fost ucise și acum este în curs un asalt asupra uzinei Azovstal”, a declarat Sviatoslav Palamar, comandantul adjunct al Batalionului Azov, pentru site-ul de știri Ukraïnska Pravda. El i-a cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să „ia măsuri ferme, deoarece situația este foarte dificilă”.

O sută de civili au fost evacuați în acest weekend din uriașa oțelărie Azovstal din Mariupol, un port strategic din sudul Donbasului aflat aproape în întregime sub control rusesc.

author avatar
Tudor Borcea