AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia îi transmite un ultimatum lui Zelenski. Serghei Lavrov:...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia îi transmite un ultimatum lui Zelenski. Serghei Lavrov: „Altfel, armata va tranșa chestiunea”

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia îi transmite un ultimatum lui Zelenski. Serghei Lavrov: „Altfel, armata va tranșa chestiunea” / Foto: printscreen

Propunerile Moscovei privind „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei sunt cunoscute de Kiev și este de datoria autorităților ucrainene să răspundă, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, adăugând că, în caz contrar, armata rusă va decide în această chestiune.

„Propunerile noastre privind demilitarizarea și denazificarea teritoriilor controlate de regim (de la Kiev), încetarea amenințărilor la adresa securității Rusiei care emană din (aceste teritorii), inclusiv împotriva noilor noastre provincii, sunt bine cunoscute de inamic”, a declarat Serghei Lavrov, citat de agenția oficială de presă rusă Tass.

„Mingea este de partea Kievului și Washingtonului”

„Condițiile noastre sunt simple: Îndepliniți-le sau armata rusă va tranșa problema”. „A mai rămas puțin de făcut – acceptarea acestor propuneri în mod amiabil. În caz contrar, armata rusă se va ocupa de această problemă”, a declarat Lavrov.

„În ceea ce privește posibila continuare a conflictului, atunci mingea este de partea regimului (de la Kiev) și a Washingtonului, care se află în spatele acestuia. Ei pot pune capăt în orice moment acestei rezistențe fără sens”, a adăugat ministrul rus de Externe.

Lupta continuă între Rusia și Ucraina – aflate în război din februarie anul trecut – în ceea ce privește negocierile pentru un acord de pace.

Luni, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat, într-un interviu acordat agenției americane Associated Press, că dorește să organizeze un summit de pace în două luni, sub supravegherea și la sediul ONU. Însă, înainte de a putea participa la negocieri, Ucraina cere Rusiei să accepte ca unii dintre cetățenii săi să fie aduși în fața justiției internaționale pentru crime de război.

Dar neîncrederea față de Rusia a fost din nou evidentă, după cum a declarat Kuleba, cu privire la scopul ipoteticului summit: „Nu trebuie să i se permită Rusiei să manipuleze încheierea păcii, pentru că ei spun în mod regulat că sunt gata să negocieze, ceea ce nu este adevărat, deoarece tot ceea ce fac pe câmpul de luptă dovedește contrariul”

Aceasta după un discurs televizat al lui Vladimir Putin în Rusia, cu o zi înainte. Președintele rus a declarat: „Suntem gata să negociem soluții acceptabile cu toți actorii implicați, dar depinde de ei – nu noi refuzăm să negociem, ci ei”. În replică, consilierul lui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a replicat că liderul de la Kremlin „trebuie să revină la realitate”.

În plus, Putin a acuzat Ucraina și aliații săi, în frunte cu SUA, că vor să „divizeze Rusia istorică” și a declarat că intenționează să „păstreze teritoriile vorbitoare de limbă rusă” (ucrainene) invadate de forțele sale. Revendicare de către Rusia a Donbasului și a Crimeei, despre care Ucraina nu vrea să audă.

author avatar
Tudor Borcea