AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia distribuie 80.000 de pașapoarte în teritoriile anexate

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia distribuie 80.000 de pașapoarte în teritoriile anexate

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Rusia distribuie 80.000 de pașapoarte în teritoriile anexate / Foto: printscreen

Rusia a anunțat, joi, că a distribuit pașapoarte rusești unui număr de peste 80.000 de locuitori din patru zone din Ucraina pe care le-a „anexat” la teritoriul său, anexări nerecunoscute de comunitatea internațională.

„De când cele patru regiuni au fost adăugate la Federația Rusă și în conformitate cu legea, peste 80.000 de persoane au primit pașapoarte ca cetățeni ai Federației Ruse”, a declarat Ministerul rus de Interne, citat de agențiile de presă locale.

Sute de mii de pașapoarte, distribuite anterior în zonele separatiste

În septembrie, Rusia a organizat „referendumuri”, denunțate drept „un simulacru” de către țările occidentale, în vederea anexării zonelor pe care le controlează în Ucraina în regiunile Donețk și Lugansk (est), precum și Zaporojia și Herson (sud).

Aceste anexări, ratificate de Moscova la începutul lunii octombrie, au fost condamnate cu fermitate de comunitatea internațională și nu sunt recunoscute. De la anunțarea acestor anexări, forțele rusești au cedat, de asemenea, teren armatei ucrainene, retrăgându-se, de exemplu, din capitala regională Herson.

Chiar înainte de începerea ofensivei împotriva Ucrainei în februarie, Moscova distribuise deja sute de mii de pașapoarte rusești în zonele separatiste din estul Ucrainei.

După ce a început asaltul asupra Ucrainei, Kremlinul a facilitat și obținerea cetățeniei ruse de către ucraineni.

Observatorii consideră că Rusia folosește această strategie pentru a-și întări pretențiile asupra zonelor din Ucraina pe care le revendică, susținând că acestea sunt populate de cetățeni ruși recent naturalizați.

author avatar
Tudor Borcea